Vitamina C reduce eficacitatea tratamentelor anticancer

Suplimentele cu vitamina C pot reduce considerabil eficacitatea tratamentelor anticancer, conform unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Cancer Research.

162 afișări
Imaginea articolului Vitamina C reduce eficacitatea tratamentelor anticancer

Vitamina C reduce eficacitatea tratamentelor anticancer

"Folosirea suplimentelor cu vitamină C ar putea să diminueze capacitatea pacienţilor de a răspunde la terapiile anticancer", a explicat Mark Heaney, coordonatorul studiului efectuat în spitalul Memorial Sloan-Kettering din New-York.

Cercetătorii au testat pe celule canceroase o varietate de medicamente folosite în chimioterapie. Celulele canceroase au fost pretratate cu acid dehidroascorbic, o varietate de vitamina C, iar experţii au constatat cu surprindere că toate medicamentele anticancer testate nu au fost la fel de eficiente asupra celulelor pretratate cu vitamina C precum asupra celor netratate cu această vitamină. Astfel, medicamentele anticancer nu au reuşit să distrugă decât 30-70% din celulele pretratate cu vitamina C.

Oamenii de ştiinţă au verificat ulterior aceste rezultate, implantând celulele canceroase în şoareci, şi au constatat că tumorile se dezvoltau mai repede la animalele care aveau în organism celule canceroase pretratate cu vitamina C.

Autorii acestui studiu susţin că aceleaşi efecte ar putea fi obţinute şi în cazul pacienţilor umani.

Folosirea suplimentelor cu vitamina C în timpul unui tratament împotriva cancerului constituie o procedură controversată, de mult timp, chiar dacă vitamina C, fiind un antioxidant, ar putea avea efecte benefice asupra bolnavilor.

Americanul Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 1954, a fost primul care a lansat ideea folosirii vitaminei C în combaterea cancerului, în anii '70.

Anumite medicamente folosite în chimioterapie produc, totuşi, nişte radicali liberi care pot bloca moleculele de oxigen şi pot conduce la moartea celulei. Conform autorilor acestui studiu, vitamina C neutralizează efectele distructive ale radicalilor liberi asupra mitocondriilor (fabrica de energie a celulei), menţinând astfel în viaţă celulele canceroase, în ciuda tratamentului prin chimioterapie.

Rezultatul acestui studiu alimentează şi mai mult controversele referitoare la asocierea dintre vitamina C şi cancer. Cercetătorii de la Institutul Naţional American al Sănătăţii (NIH) au anunţat în luna august că injectarea vitaminei C în doze masive direct în tumorile canceroase contribuie la reducerea mărimii acestora cu 50%. Studiul a fost, însă, realizat pe şoareci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici