ANALIZĂ De ce ar putea să cadă capul ministrului Justiţiei. Ce a cerut PSD şi nu a făcut Toader

Social democraţii urmează să discute în coaliţie dacă îl mai susţin pe Tudorel Toader. Lista nemulţumirilor este însă tot mai lungă şi cuprinde lipsa a două ordonanţe importante, care au fost cerute în mod repetat: OUG pe contestaţie în anulare şi OUG pe Codurile Penale.

6304 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ De ce ar putea să cadă capul ministrului Justiţiei. Ce a cerut PSD şi nu a făcut Toader

ANALIZĂ De ce ar putea să cadă capul ministului Justiţiei. Ce a cerut PSD şi nu a făcut Toader

- Ordonanţa pentru modificarea Codului penal şi a Codului de Procedură penală a fost anunţată la începutul lunii decembrie 2018, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a motivat decizia. Ministrul Tudorel Toader a spus că urmează să ia ceea ce a fost declarat constituţional din lege şi să transpună într-o ordonanţă de urgenţă. Cu toate acestea, la patru luni de la acel moment, OUG nu a fost emisă. În timpul dezbaterii moţiunii pe Justiţie, din cursul zilei e marţi, chiar Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei în Guvernarea Grindeanu, l-a întrebat pe Toader pe când va da un act normativ pe Coduri. Un alt social democrat vocal, Cătălin Rădulescu, l-a acuzat azi pe Toader că are propria agendă: "Stăm cu Codurile în care sunt articole neconstituţionale pe care dânsul nu le-a făcut. OUG prin care se permite rezivuirea celor care se consideră nevinovaţi, nu a făcut-o. Dânsul îşi face o agendă proprie". Drept răspuns, Toader a afirmat în plenul Camerei Deputaţilor că a redactat proiectul, dar oportunitatea promovării proiectului nu stă în responsabilitatea sa.

- O altă ordonanţă, care nu a mai văzut lumina zilei, deşi a fost mult anunţată, este cea legată de completurile de 5 judecători. CCR a stabilt că în 7 noiembrie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, iar problema constatată ca fiind nelegală se menţinea din anul 2014. În acest sens, Toader a anunţat pe 21 ianuarie că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Cu privire la această ordonanţă, Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, a cerut detalii din Vioricăi Dăncilă. Aceasta i-a transmis că actul normativ va fi unul de dreptate, nefiind vorba despre amnistie sau graţiere. Cu toate acestea ordonanţa nu a fost emisă.

- Nemulţumiri sunt legate şi de actele emise deja la propunerea lui Tudorel Toader. Acestuia i se reproşează că nu a dezbătut cu magistraţii OUG 7 înainte de a fi emisă, astfel încât să nu pună într-o situaţie sensibilă Guvernul. Mai mult, Eugen Nicolicea a precizat că ministrul Justiţiei se laudă că a făcut modificările impuse de CCR, însă dacă "ai astfel de acţiuni doar după deciziile Curţii Constituţionale, înseamnă că nu construieşti nimic nou".

- Tudorel Toader este acuzat şi că a tărăgănat revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. „La Lazăr se vede că a tărăgănat revocarea acestuia şi văd că îl lasă la pensie. Nu văd de ce ar trebui să se oprească şi să meargă mai departe în a cere revocarea. Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnul Lazăr şi i-a îngăduit să iasă la pensie”, a afirmat Eugen Nicolicea.

Întrebat, în octombrie 2018, care e relaţia cu Tudorel Toader, Liviu Dragnea a spus: este una bună în sensul că "eu îl rog şi el ascultă".

Ulterior, în ultimele zile ale lui 2018, liderul PSD a afirmat, într-un interviu televizat, că e nevoie ca ministrul Justiţiei să dea în timp rezonabil ordonanţele aflate în discuţie: "Nu am treabă nici cu aplopexia, nici cu disperarea. Ei sunt disperaţi, dacă te uiţi la ochi şi a colţurile gurii. Ce facem? Cât mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile penale, eu cred că ministrul Justiţiei într-o perioadă rezonabilă trebuie să le prezinte premierului pentru a fi adoptate prin ordonanţă. Bâlciul acesta de a ataca la CCR nu poate continua la nesfârşit pentru că totuşi vorbim de o legislaţie importantă".

Soarta lui Tudorel Toader va fi decisă în şedinţa coaliţiei, cel mai probabil lunea viitoare. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat miercuri că în partid există o stare de nemulţumire cu privire la Tudorel Toader şi că va exista o discuţie legat de această situaţie după revenirea premierului Viorica Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici