Ilie Bolojan a fost întrebat despre declarațiile recente făcute de George Simion, președintele AUR, care într-un discurs adresat susținătorilor a evocat ideea de „vărsare de sânge” și „îi vom găsi și în gură de șarpe”.
Bolojan a condamnat ferm acest tip de retorică, afirmând că „declarațiile agresive generează la rândul lor comportamente agresive, atitudini agresive în societate”.
„Cu cât avem o poziție de responsabilitate mai mare, cu atât constrângerile noastre sunt mai mari. Una e să facă o astfel de declarație un parlamentar fără vreo responsabilitate concretă, și alta e să o facă cineva care are o funcție mare. Cuvintele au consecințe, iar cei care vrem să facem o politică adevărată pentru țară trebuie să ne măsurăm mereu cuvintele”, a spus Bolojan.
„Consider că oricine este prim-ministru, dacă există o majoritate parlamentară şi nu un guvern minoritar, este un avantaj pentru capacitatea de reformă şi pentru încrederea în tara noastră”, a explicat Bolojan referindu-se în parea finală la dobânzile împrumuturilor şi la investiţii.
Opinia preşedintelui interimar este că un guvern trebuie instalat rapid chiar dacă nu este format din partide care formează o majoritate confortabilă în Parlament.
„Cea mai proastă situaţie este să lungim actuala stare de lucruri cu guvern minoritar care are o responsabilitate limitată”, a precizat Ilie Bolojan.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a spus că serviciile secrete nu au preocupări de legate de urmărirea candidaților la funcția de președinte al României, întrebat fiind dacă a primit un raport în acest sens legat de deplasările lui George Simion înainte de alegeri.
„În momentul în care ar putea să aibă legătură cu securitatea națională, trebuie să știm cum se împiedică o astfel de amenințare. Dar eu m-am concentrat pe organizarea alegerilor prezidențiale și pe funcționarea instituțiilor”, a declarat Bolojan, răspunzând unei întrebări.
Acesta a adăugat că „nu există astfel de preocupări legate de candidații la funcția de președinte al României, de urmărire cu cine se întâlnesc și ce fac”.
Ilie Bolojan a transmis un mesaj de încredere față de noul președinte al României, Nicușor Dan, subliniind că recâștigarea încrederii cetățenilor se poate face doar prin respect, onestitate și deschidere față de opinii diferite.
Ilie Bolojan, aflat la finalul mandatului său de președinte interimar a vorbit despre direcția pe care ar trebui să o urmeze noul lider pentru a gestiona provocările actuale și a reduce polarizarea societății și și-a exprimat sprijinul pentru președintele ales, Nicușor Dan.
„Recâștigarea încrederii se face cu respect față de oameni, cu onestitate, cu bun-simț și cu respectarea punctelor de vedere divergente. Așa cum a dovedit în activitatea de până acum, domnul Nicușor Dan are această capacitate. Am încredere că va lucra în continuare pentru a aduna româniile și pentru a reduce dezbinarea și ura”, a declarat Bolojan.
„Cred că pentru țara noastră este bine să evităm o astfel de situație, pentru că asta ar însemna că am ajuns cu spatele la zid”, a declarat Bolojan, răspunzând la o întrebare.
România ar trebui să își gestioneze singură economia, fără intervenție externă, spune acesta.
Șeful statului a accentuat responsabilitatea decidenților politici de a preveni o astfel de situație prin măsuri adecvate luate la timp.
„E bine ca cei care dețin funcții de răspundere să lucreze în așa fel încât să nu ajungem cu spatele la zid, pentru că asta înseamnă costuri mai mari, dificultăți mai mari”, a explicat Bolojan.
„Avem o criză bugetară și cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară, cu atât evităm o posibilă criză economică”, declară miercuri președintele interimar Ilie Bolojan.
Întrebat cât de gravă este situația economică în România, la momentul actual, Bolojan a răspuns: „suntem într-o situație în care avem, trebuie să recunoaștem, o criză bugetară și cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară, cu atât evităm o posibilă criză economică cu efecte sociale costisitoare pentru oameni”.
Referitor la timpul rămas pentru a respecta pașii propuși de reducere inițială a cheltuielilor și mărire ulterioară a taxelor și impozitelor, președintele interimar a declarat: „mai este timp, dar timpul nu are răbdare cu noi”.
Întrebat dacă va fi premierul desemnat, Bolojan a răspuns: „În perioada următoare, noul președinte, domnul Nicușor Dan, căruia îi doresc mult succes în funcția pe care o va deține în următori ani, nu numai pentru el, dar în primul rând pentru România, va avea consultări cu partidele politice și în urma acestor consultări se va face o propunere. Probabil că va dura câteva zile și se va putea discuta serios de astfel de ipoteze. Până atunci, cred că tot ceea ce se discută sunt simple speculații”.
La întrebarea dacă își dorește să fie premier, Ilia Bolojan a explicat că, pentru a fi un prim-ministru eficient, e nevoie de o majoritate parlamentară, de autoritate, de parteneri.
Potrivit preşedintelui interimar căruia i se finalizează mandatul, alegerile au fost bine organizate.
„Am avut alegeri desfăşurate în bune condiţii (…) românii şi-au exprimat punctul de vedere (…) prezenţa mare la vot fără observaţii din partea celor implicaţi arată că a fost o organizare bună”, a explicat Ilie Bolojan.
Bolojan s-a referit la abordarea sa în contextul dificil în care a preluat mandatul, după anularea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut și într-un climat de tensiuni sociale.
Primul pilon menționat de președintele interimar a fost apartenența României la Uniunea Europeană, pe care a descris-o ca fiind esențială pentru „prosperitate, valori, fonduri europene și dezvoltare”.
Al doilea pilon l-a constituit apartenența la NATO și relația cu Statele Unite, cruciale pentru securitatea națională.
Președintele interimar a evidențiat că România a menținut poziții constante și predictibile în probleme majore precum războiul din Ucraina, unde a susținut „o pace justă și respectarea dreptului internațional”, și în relația cu Republica Moldova.
„Am avut poziții clare, am avut poziții constante în toată această perioadă”, a spus Ilie Bolojan.
„Cred că am contribuit în această scurtă perioadă la consolidarea unei imagini de stat și de țară pe care te poți baza, o țară predictibilă și o țară sigură,” a concluzionat Bolojan.