Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: România are nevoie de un proiect regional de securitate, sprijinit activ de SUA

România are nevoie de un proiect regional de securitate, care să reflecte interesele de stabilitate ale tuturor statelor din zonă şi care să fie sprijinit în mod activ de Statele Unite, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

421 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: România are nevoie de un proiect regional de securitate, sprijinit activ de SUA

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: România are nevoie de un proiect regional de securitate, sprijinit activ de SUA

"Este mai necesar ca oricând un proiect regional de securitate, care să reflecte interesele de stabilitate ale tuturor statelor din zonă şi care să fie sprijinit în mod activ de SUA", a spus Diaconescu, care vede un aranjament de securitate de acest tip drept o consecinţă a aplicării deciziilor summit-ului NATO de la Varşovia.

"Aplicarea deciziilor Summit-ului de la Varşovia din 2016 presupune nu numai o prezenţă militară avansată, ci şi promovarea unei viziuni de securitate care să ţină seama de factorii destabilizatori cu care se confrunta România la intersecţia a trei zone de interese strategice", a detaliat fostul ministru de Externe.

Diaconescu crede că, după alegerea candidatului republican Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, relaţiile de parteneriat strategic aprofundat româno-american trebuie să îşi păstreze "continuitatea şi substanţa", să se conserve cadrul de cooperare existent, dar şi să existe o viziune a unor noi dezvoltări ale interesului comun româno-american.

"Relaţiile de Parteneriat Strategic Aprofundat dintre cele două state vor trebui să îşi păstreze valenţele de continuitate şi substanţă pe toate domeniile asupra cărora s-a convenit. Prin dialog şi cooperare bilaterală cu noua Administraţie de la Washington, România va încuraja şi implicarea politică, diplomatică şi militară a SUA în Europa de Sud-Est şi bazinul Mării Negre. În perioada imediat următoare, România va trebui sa conserve în relaţia cu SUA cadrul de cooperare constituit În timp şi să aibă viziunea de perspectivă privind dezvoltarea de domenii noi de interes comun", a mai spus pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici