Prima pagină » Știrile zilei » Minele din periferia UE, care ar putea fi esențiale pentru tranziția energetică, au înregistrat o creștere semnificativă a plângerilor privind abuzurile

Minele din periferia UE, care ar putea fi esențiale pentru tranziția energetică, au înregistrat o creștere semnificativă a plângerilor privind abuzurile

Un raport arată că minele din periferia UE, care ar putea fi esențiale pentru tranziția energetică a acesteia, au înregistrat o creștere semnificativă a plângerilor privind abuzurile, de la decese la locul de muncă până la poluarea solului, cu o creștere de trei ori mai mare în 2024 față de media din cei cinci ani anteriori.
Minele din periferia UE, care ar putea fi esențiale pentru tranziția energetică, au înregistrat o creștere semnificativă a plângerilor privind abuzurile
Sursa foto: Hepta
Mihaela Ionita
22 iul. 2025, 12:35, Social

Organizația non-profit Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) a identificat 270 de acuzații de abuzuri împotriva mediului și drepturilor omului în proiecte miniere de tranziție din 13 țări din Europa și Asia Centrală anul trecut, față de 92 în anul precedent.

Se preconizează că cererea de minerale, printre care se numără cuprul pentru cabluri și litiul pentru bateriile auto, va crește pe măsură ce Europa încearcă să găsească alternative la combustibilii fosili care încălzesc planeta și agravează fenomenele meteorologice extreme, The Guardian.

„Nu trebuie să alegem între progresul climatic și protecția oamenilor și a ecosistemelor”, a declarat Ella Skybenko, cercetătoare la BHRRC și coautoare a raportului. „Putem face ambele lucruri dacă acționăm cu înțelepciune, asigurându-ne că nici oamenii, nici mediul nu plătesc prețul tranziției energetice în regiune”.

Acuzațiile, care provin din incidente raportate public de mass-media și ONG-uri și includ și cele care nu au fost dovedite în instanță, acoperă abuzurile din lanțul de aprovizionare minier, de la extragerea și prelucrarea mineralelor până la topirea și rafinarea acestora.

Țările cu acuzații

Cercetătorii au descoperit acuzații de abuz în 13 din cele 23 de țări din Europa de Est și Asia Centrală pe care le-au studiat. Rusia a reprezentat 39% din acuzații, urmată de Ucraina și Kazahstan. Nu s-au constatat acuzații de abuzuri pentru cele patru state membre ale UE incluse în analiză – Croația, Estonia, Letonia și Lituania – sau pentru Moldova și Turkmenistan.

Raportul a constatat că încălcările în materie de sănătate și siguranță au fost cea mai frecventă formă de încălcare a drepturilor omului, reprezentând 85% din toate impacturile asupra lucrătorilor, urmate de decesele la locul de muncă și problemele de sănătate personală.

Raportul a constatat că încălcările standardelor de siguranță a mediului au reprezentat 38% din acuzațiile care afectează comunitățile, urmate de poluarea aerului cu 27% și poluarea solului și a apei cu 20% fiecare.

Situația atrage îngrijorări

Diego Francesco Marin, activist pentru resurse la Biroul European de Mediu, care nu a fost implicat în raport, a declarat că mediul represiv pentru jurnaliști și ONG-uri din multe țări înseamnă că datele probabil reprezintă o subraportare semnificativă. El a descris concluziile ca fiind „deosebit de alarmante”.

„Modelele emergente și vocile tot mai numeroase ale victimelor ar trebui să servească drept sistem de avertizare timpurie pentru bănci, guverne și investitori care urmăresc oportunități în această regiune”, a spus Marin. „Punctul de plecare este deja profund îngrijorător – și fără o intervenție imediată, situația se va deteriora pe măsură ce activitățile miniere se vor extinde”.

Eforturile UE de a exploata minerale critice pe teritoriul său – în ciuda sprijinului larg al publicului pentru acțiunile climatice – s-au lovit de o rezistență feroce, inclusiv din partea grupurilor de mediu. Tensiunea a fost accentuată de preocupările legate de securitatea energetică de la invazia Rusiei în Ucraina, care a scos la iveală dependența excesivă a Europei de gazul rusesc și dominația Chinei asupra lanțului de aprovizionare cu minerale critice.

Skybenko a declarat: „Muncitorii, comunitățile și apărătorii drepturilor omului se confruntă cu un număr îngrijorător de riscuri crescânde – care par să fie uitate pe măsură ce lumea se grăbește să asigure mineralele necesare pentru tranziția urgentă către energia curată”.