Noi secţii de vot şi instituirea de liste electorale permanente în Diaspora. Proiectul legislativ depus de Şerban Nicolae

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus un proiect legislativ care prevede înfiinţarea de secţii noi de votare şi instituirea de liste electorale permanente în diaspora, pentru evitatea aglomerării la secţiile de vot.

692 afișări
Imaginea articolului Noi secţii de vot şi instituirea de liste electorale permanente în Diaspora. Proiectul legislativ depus de Şerban Nicolae

Noi secţii de vot şi instituirea de liste electorale permanente în Diaspora. Proiectul legislativ depus de Şerban Nicolae

Propunerea legislativă iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae instituie reguli specifice exercitării dreptului de vot pentru cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinatate şi pentru angajaţii reprezentanţelor diplomatice şi consulare ale României din străinatate, pentru a vota la referendumul naţional, pentru alegerea preşedintelui României şi a Parlamentului European.

Astfel, „cetăţenii menţionaţi votează pe liste permanente în secţiile organizate potrivit dispoziţiilor legale aplicate secţiilor de vot constituite pe teritoriul României. Identificarea şi înscrierea pe listele electorale permanente se face pe baza informaţiilor obţinute de la Ministerul Afacerilor Interne în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinatate de la Ministerul Afacerilor Externe pentru personalul diplomatic şi consular şi de la autorităţile publice competente din statele de rezidenţă în cazul celorlalte persoane. Persoanele înscrise pe listele electorale permanente în străinătate sunt în mod corespunzător radiate din listele electorale permanente din România”, potrivit iniţiativei.

De asemenea, „Guvernul şi Autoritatea Electorala permanentă au obligaţia de a lua măsuri în mod corespunzător pentru redimensionarea sau după caz reducerea numărului pentru secţiile de votare organizate pe teritoriul României”.

Proiectul legislativ mai prevede că „cetăţenii români aflaţi în afara teritoriului României şi care nu intră în categoriile prevăzute (cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinatate şi angajaţii reprezentanţelor diplomatice şi consulare ale României din străinatate) votează pe liste suplimentare. Aceste persoane depun înainte de primirea buletinului de vot o declaraţie tip pe proprie răspundere prin care certifică faptul că nu au mai votat în ziua respectiva şi că se află în afara teritoriului României cu caracter temporar pentru pentru o perioadă ce nu depăşeşte 20 de zile”.

Şerban Nicolae susţine necesitatea acestor modificări, în contextul în care la ultimele alegeri, cele din 26 mai pentru Parlamentul European, s-au înregistrat aglomerări la secţiile de vot din străinătate.

„Alegerile pentru Parlamentul European din anul curent au accentuat o disfuncţionalitate administrativa apărută deja cu câţiva ani în urma dar neremediată până în prezent. S-au înregistrat aglomerări la unele dintre secţiile de votare organizate în afara ţării unde există comunităţi semnificative de cetăţeni români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. Aceste aglomerări au dus în final la imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către toţi cei prezenţi la secţia de votare. (...) Numărul total al alegătorilor români nu s-a modificat semnificativ însă s-a produs o deplasare importanta de votanţi în afara României, nu cu caracter temporar sau incidental de scurtă durata, ci cu caracter cvasi-permanent. Se impune ca şi pentru aceşti votanţi să avem proceduri similare celor aplicate pe teritoriul României”, potrivit expunerii de motive.

El precizează că, noutatea adusă de iniţiativa acestuia „este dată pe de o parte de instituirea de secţii suplimentare de votare după regulile aplicabile celor organizate pe teritoriul României - o secţie arondată unei comunităţi compacte de 1.500 - 2.000 cetăţeni cu drept de vot - şi pe de altă parte de identificarea localurilor fezabile organizării de secţii şi repartizarea geografică a acestora cu consultarea asociaţiilor cetăţenilor români şi organizaţiilor teritoriale ale partidelor politice româneşti legal constituite cu sprijinul autorităţilor publice şi cu respectarea organizării administrativ teritoriale de pe teritoriul statelor vizate”.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru asigurarea exercitării dreptului de vot în afara teritoriului României a fost înregistrată la Senat, ca prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Taguri:
vot,
proiect,
nicolae

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici