Jurnal de carantină al Anei din Londra. EPISODUL 3: Normalitatea cu care ne obişnuisem nu mai există. Trebuie să ne adaptăm, să privim cu alţi ochi

  • Coronavirusul a aruncat planeta în carantină: aproape 220.000 de cazuri şi 8.900 de oameni decedaţi.
  • Marea Britanie a raportat 2.600 de infectări şi 104 morţi
  • Ana din Londra ne scrie despre experienţa ei în capitala Angliei în aceasta perioadă.
3949 afișări
Imaginea articolului Jurnal de carantină al Anei din Londra. EPISODUL 3: Normalitatea cu care ne obişnuisem nu mai există. Trebuie să ne adaptăm, să privim cu alţi ochi

Jurnal de carantină al Anei din Londra. Ziua 3: Normalitatea cu care ne obişnisem nu mai există. Trebuie să ne adaptăm, să privim cu alţi ochi

Miercuri, 18 martie 2020.

Londra, Notting Hill.

Un punct de inflexie. Un sentiment în aer de aşteptare a schimbării iminente

Dimineata a inceput linistita. Trecand prin stocul de citrice, m-am bucurat de un fresh de portocale rosii. Ce bucurie e sa poti manca lucruri proaspete! Dezavantajul acestor produse este ca sunt cele care expira cel mai rapid. M-a dus gandul la fructele si legumele din SUA, unde un mar putea rezita si o luna. Oare ne vom mai permite luxul produselor proaspete in perioada urmatoare?
 
Am iesit la o alergare in parculet. Relativ gol, cu exceptia catorva mame cu copii mici; un batranel pe o banca, la o cafea; un domn cu un catel alb cret, care m-a intampinat energetic. Si inca un cuplu iesit la sport. Aplicatia de alergare Adidas Running m-a informat ca o tura este 300m. Ideal! Nu ma ia ameteala alergand in cerc. Spre final, am evitat la milimetru o coliziune cu doamna vecina care iesise dintr-o poienita sa alerge pe poteca si nu s-a asigurat. Bine ca nu ne-am atins, trebuia sa merg sa ma spal pe maini.


 

Muncă, muncă, muncă

Inainte de pranz, ma anuntase o prietena care lucreaza la stiri ca este foarte probabil ca Londra sa intre in carantina totala in urmatoarele 24 ore. Si ca sa imi cumpar ce mai am nevoie, cat mai pot. I-am multumit. Si am fugit la farmacie sa iau paracetamol, care se da in ratie. Nu stiu cat de relevante sunt studiile cu paracetamol versus ibruprofen, insa am zis “better safe than sorry”. Am mai luat diverse si apoi m-am pornit catre un deli grecesc nou-deschis. Cand am sunat ieri, au proclamat ferm ca au portile deschise. Astazi insa… lacat la usa.

M-am intors acasa, admirand pomii infloriti ai primaverii, presarati in fata caselor colorate din acest cartier cu aer boem. O adevarata splendoare.

Ramasa cu pofta-n cui, am comandat de mancare (tot greceasca) prin Deliveroo (aplicatia de livrari din Londra). Nu de alta, dar sa ma bucur de optiuni cat le mai am. Un adevarat festin, de zici ca era mardi gras (in cazul asta, era o miercuri) iar de maine incepe postul. Mi-a ramas si pentru cina.

Întâlniri peste întâlniri online. Câteva e-mailuri

Una din prietenele mele apropriate se marita in septembrie, iar saptamana aceasta era programata sa mearga la proba de rochii. Planuisem, acum cateva saptamani, cu mama si sora ei, plus cateva prietene sa organizam o zi intreaga in jurul aceste activitati. Scenariul s-a schimbat: una din casele de moda a anulat programarea, celalata a anticipat-o cu doua zile, pentru a evita criza. Familia si prietenii sunt blocati in diverse tari.  Participanti a fost doar mireasa si cu mine. Eu la datorie, cu doua telefoane: cu o mana, Facetime cu mama ei; cu cealalta, facut poze. Mai ajutam si cu fermoare si gaici, intrucat vanzatoarea era intr-o stare de neliniste si urmarea stirile BBC. S-a scuzat, a zis ca in situatia actuala incearca sa pastreze distanta, dar ca putem reveni cand situatia se mai linisteste. Nu pare a fi prea curand... daca adaugi la asta faptul ca rochiile la comanda dureaza cateva luni iar fabricile sunt in Italia... insa mi-am tinut gandul pentru mine.

Mergand inapoi spre casa, vorbeam cu prietena mea despre faptul ca normalitatea cu care ne obisnuisem nu va mai exista. Totul e in flux. Trebuie sa ne adaptam si sa privim lucrurile cu alti ochi. Viata se va schimba permanent. Insa sunt si oportunitati. Sa te implici. Sa inveti lucruri noi. Sa petreci timp cu tine insuti. Sa asculti. Sa te regasesti cu cei dragi. Sa glumesti (cu toate ca au inceput sa se cam repete meme-urile de pe grupuri). Daca lucrezi intr-un domeniu in care poti ajuta, sa o faci. Pentru unii, e izolare si calm. Pentru altii, precum prietene care lucreaza in epidemiologie, e o sansa unica in viata. Un moment istoric care va defini o generatie.

In timpul acestei discutii aprinse, a trecut o doamna pe trotoar. S-a sfiit, apoi a scos gelul dezinfectant. Nu am inteles gestul... a fost inconstient? Nu ne atinsese... mai util era sa-si puna o masca.

Ne-am luat la revedere, eu si prietena mea, salutandu-ne cot la cot.

M-am oprit sa iau niste vin. In fata magazinului, pe semnele care de obicei prezinta promotia zilei era un joc de cuvinte: “Free loo roll with every case of Corona”. Umor britanic de calitate (si de netradus). O clienta intreaba “Ramaneti deschisi?”, iar vanzatorul raspunde “Nu stim. Depinde de ce zice guvernul. In Franta au declarat magazinele de vinuri ca fiind esentiale. Pentru ca oamenii o iau razna altfel”. Rasete. Am observat ca rafturile erau deja pe jumatate goale... iar stocul intarzia sa ajunga.



Ajunsa acasa, am primit un email: prima nunta amanata. Trebuia sa aiba loc in Italia la sfarsit de iunie. Acum va fi... in iunie 2021. Am inceput sa-mi reorganizez calendarul si l-am umplut din septembrie incolo cu toate concertele, calatoriile si evenimentele amanate.

Nu mi-am pus niciodata intrebarea “ce ar putea sa se intample sa determine lumea aceasta prinsa in vrie, mergand inainte cu viteza, se stea in loc pentru o clipa?” Acum realizez. O clipa cu final necunoscut.

Pe seara, am urmarit niste live-uri pe Facebook din cluburile din Berlin si Bucuresti, organizate de catre prieteni. Artistii ne tin in viata. Acum e momentul sa ii sustinem si noi.

 

Ştirile au devenit deprimante

Vecina mi-a marturisit intr-un email ca e mai bine, insa simte “presiunea psihologică a scenariului horror”, iar stirile constante sunt “foarte deprimante”. M-am ingrijorat pentru ea si pentru multi altii - cati oameni s-or simti la fel, insa nu au cu cine vorbi? Sanatatea mentala este cheie. Acum e momentul sa punem mana pe telefon sa sunam oamenii singuri.

Pe fundal, se aud glasurile unor copii ce se joaca in parc. Se inchid, in final, scolile. Universitatile anuleaza examenele. Copiii sunt mereu cei mai fericiti.

Citeşte şi: 

ZIUA 1: Diverşi oameni m-au întrebat unde merg. Dar unde să merg? Aici e casa mea acum!

ZIUA 2: "Pare că oraşul se închide în cateva zile" Ce aplicaţie îi ajută pe englezi

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici