ONG-ul clujean GRAUR: Confirmăm plagiatul procuroarei Kovesi; opere preluate în mod uzual "fără citare şi delimitare a paragrafelor, precum şi fără prelucrare personală"

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), ONG din Cluj-Napoca, transmite că lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este considerată de ei un plagiat, concluzia venind în urma unor verificări făcute de ei, se anunţă printr-un comunicat postat pe site-ul plagiate.ro.

4471 afișări
Imaginea articolului ONG-ul clujean GRAUR: Confirmăm plagiatul procuroarei Kovesi; opere preluate în mod uzual "fără citare şi delimitare a paragrafelor, precum şi fără prelucrare personală"

ONG-ul clujean GRAUR: Confirmăm plagiatul procuroarei Kovesi; opere preluate în mod uzual "fără citare şi delimitare a paragrafelor, precum şi fără prelucrare personală" (Imagine Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

"În calitate de depozitar şi constructor al Indexului Operelor plagiate în România, în calitate de primă instituţie a societăţii civile specializate şi calificate în identificarea şi publicarea operelor plagiate, confirmăm că la sesizarea presei am realizat documentarea şi constatarea faptică a suspiciunii de plagiat multiplu realizat în lucrarea Kovesi Laura Codruţa, "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal". Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr.Viorel Paşca. Timişoara: Universitatea de vest. 2011. Rezultatele analizei ar fi urmat să fie incluse în Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro în luna octombrie 2016 ", se arată într-un comunicat postat de GRAUR pe site-ul plagiate.ro

În cadrul comunicatului sunt menţionate trei opere din care ar fi fost preluate paragrafe fără citare.

"Menţionăm că plagiatul are ca opere autentice preluate în mod uzual fără citare şi delimitare a paragrafelor preluate precum şi prin preluare fără prelucrare personală cel puţin: 1. DRAGOMAN, Ion şi CIOROBEA, Aurel-Mihail. Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate. Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".nr. 2/2007, p. 7-25. 2. MATEUŢ,G.RUDICĂ, T., PETRESCU, V.E., ONU, N.S., DUBLEA, A., LUCA, S., IOVU, D., TĂRNICERIU, R.D., GAFTA, G.L., LUCA, C., PRUNĂ , R.A., Traficul de fiinţe umane – infractor, victimă, infracţiune. Iaşi: Asociaţia Alternative Sociale. 2005. 3. ALBU, Petru. Crima organizată în perioada de tranziţie – o ameninţare majoră la adresa securităţii internaţionale. Bucureşti: Editura Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. 2007", se mai notează în comunicat.

Reprezentanţii ONG-ului susţin că solicită retragerea titlului de doctor în drept acordat Laurei Codruţa Kovesi.

Reacţia acestora a venit marţi seară, la câteva ore după ce deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, referitor la acuzaţiile deputatului Sebastian Ghiţă, că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat, potrivit unui comunicat de presă.

"Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor", a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici