Prof. Univ. Dr. Dan Mischianu, despre medicina României moderne şi ,,Fauci” de România: ,,Este o temă falsă să ne plângem că nu mai avem medici!”/ ,,Spitalele militare sunt deschise către toată lumea, către toţi suferinzii”

  • Dan Mischianu demontează mitul ,,exclusivist” al spitalelor militare: ,,În aceste spitale intră, începând de la preşedinte până la ultimul ceţăţean al ţării acesteia”
  • Dan Mischianu: ,,Avem medici foarte buni, probabil că nu-i valorificăm pe toţi la adevăratul lor potenţial”
  • Dan Mischianu, despre Fauci de România: ,,Aş fi văzut marii infecţionişti ai României şi microbiologi, adică colegii mei de universitate, profesorul Adrian Streinu Cercel şi Alexandru Rafila”
  • Dan Mischianu: ,,În momentul de faţă, în România, sunt 63.300 de medici în statistica Colegiului Medicilor din România, deşi pleacă între 500-1000 de medici pe an” Mara Răducanu
611 afișări
Imaginea articolului Prof. Univ. Dr. Dan Mischianu, despre medicina României moderne şi ,,Fauci” de România: ,,Este o temă falsă să ne plângem că nu mai avem medici!”/ ,,Spitalele militare sunt deschise către toată lumea, către toţi suferinzii”

Prof. Univ. Dr. Dan Mischianu, despre medicina României moderne şi ,,Fauci” de România: ,,Este o temă falsă să ne plângem că nu mai avem medici!”/ ,,Spitalele militare sunt deschise către toată lumea, către toţi suferinzii”

Invitat în emisiunea ,,În Securitate”, prof. univ. dr. Dan Mischianu, şeful Clinicii de Urologie SUUMC ,,Carol Davila” a vorbit despre medicina României moderne versus medicina de altădată, despre medici şi eroi, dar şi despre crizele omenirii existente de-a lungul timpului.

Profesorul Dan Mischianu a catalogat ca fiind o falsă temă aceea în care se clamează, din toate părţille, că România nu are suficienţi medici. Invitatul lui Bogdan Nicolae a respins şi ideea potrivit căreia în spitalele militare se tratează doar oameni din sistem.

Dan Mischianu: ,,În momentul de faţă sunt 63.300 de medici în statistica Colegiului Medicilor din România!”

,,Evident că medicina face parte din starea naţiunii respective. Evident că am avut medici mari, foarte mari. Evident că şi în momentul de faţă există doctori foarte buni şi doctori foarte pasionaţi şi doctori care îşi pun sufletul pentru pacienţi. Se vede şi în situaţia din zilele de astăzi. Ceea ce probabil nu se ştie şi se mediatizează greşit, cred eu, este că, în România în momentul de faţă sunt 63.300 de medici în statistica Colegiului Medicilor din România. Deşi probabil că pleacă între 500-1000 de medici pe an. Fiind în 1989-1990, numărul total de medici era de 40.000. Explicaţia este simplă.

În 1989, în România erau decât 6 universităţi, institute de Medicină şi Farmacie. Deci, 6 fabrici producătoare de doctori. În momentul de faţă, există 12 fabrici, institute medico-farmaceutice, plus o universitate privată care de asemenea are Facultate de Medicină. Deci, ca şi psihologii, ca şi preoţii, iacă-tă şi producţia de doctori din România este foarte mare, încât asta este o temă falsă să ne plângem că nu mai avem medici. Avem medici foarte buni, probabil că nu-i valorificăm pe toţi la adevăratul lor potential.”

Cine este, în opinia lui Dan Mischianu, ,,Fauci” de România?

Dacă SUA se poate lăuda cu un Anthony Fauci (n.r - specialist în imunologie), invitatul lui Bogdan Nicolae a nominalizat, ţinând cont de contextul pandemic pe care îl trăim, două nume care s-ar potrivi titulaturii de ,,Fauci al României.”

,,Sincer să fiu, aş fi văzut marii infecţionişti ai României şi microbiologi, adică colegii mei de universitate, profesorul Adrian Streinu Cercel şi Alexandru Rafila care sunt nişte voci autorizate.”

Ce spune profesorul Dan Mischianu despre pacienţii trataţi în spitalele militare

Dan Mischianu demontează ideea potrivit căreia spitalele militare au caracter ,,exclusivist”, susţinând că este o falsă percepţie, întipărită însă în mentalul colectiv.

,,Într-adevăr, înainte de ‘89 erau indicate nişte procente de 10% la 15% aveţi dreptul să internaţi civili. Lucrul ăsta a căzut total şi în momentul de faţă, spitalele militare sunt nişte spitale deschise către toată lumea, către toţi suferinzii, indiferent că sunt din sistemul militar sau din sistemul civil.”

Dan Mischianu: ,,În spitalul nostru, anual se internează în jur de 55.000 de pacienţi”

,,Eu ştiu că în Ţara Românească au existat 12 spitale militare. Asta era în 1990, dintre care cel de la Oradea a intrat în subordinea Jandarmeriei. După ştiinţa mea, există două spitale are Serviciului Român de Informaţii – Agrippa Ionescu şi cel de la Baloteşti – există două spitale ale Ministerului Transportului în Bucureşti. Mai există şi în Ploieşti şi Constanţa.

Se pare că reţeaua de spitale a Ministerului Transportului este mai mare decât cea a MApN-ului ca număr, nu ştiu ca şi număr de paturi… Dar asta mi se pare o fabulaţie pentru că aceste spitale vă asigur, vă asigur nu sunt închise nimănui. În aceste spitale intră, începând de la preşedintele ţării şi la primul-ministru, până la ultimul ceţăţean al ţării acesteia. În spitalul nostru, anual se internează în jur de 55.000 de pacienţi.” 

Dan Mischianu: ,,Oameni tineri fac boli care nu iartă şi sunt deosebit de agresive”

Profesorul Dan Mischianu, şeful Clinicii de Urologie SUUMC ,,Carol Davila”, atinge şi un subiect care reflectă o realitate dureroasă şi anume bolile care îi afectează cel mai mult sănătatea românilor.

“În momentul de faţă, se cunoaşte că - cele mai mari riscuri pentru sănătatea noastră de astăzi - sunt bolile cardiovasculare şi cancerul, care este în extensie. Nu mai departe de săptămâna asta, colegii mei şi cu mine am operat doi tineri, unul de 49 de ani, cu un cancer de rinichi şi altul de 44 de ani, cu un cancer de vezică urinară. De unde se credea că boala asta nenorocită este apanajul vârstei de 60, 65, 70 de ani, copii tineri, oameni tineri fac astfel de boli care nu iartă şi sunt deosebit de agresive.”

Dan Mischianu: ,,Lumea nu ştie despre efortul acestei arme deosebite care este arma medicilor militari”

Totodată, profesorul Dan Mischinu a explicat care este mesajul cărţii ,,Codex Aureus Medicorum”,  scrisă  împreună cu Vasile Sârbu, o carte- etalon în care sunt prezentate – foarte bine documentat şi argumentat – lucruri mai puţin cunoscute publicului larg şi anume participarea medicilor români la Războiul de Reîntregire a Neamului şi la Unirea din 1918.

,,Ideea de a pune pe hârtie o astfel de carte sigur că ne-a venit după o tatonare. Eu l-am văzut pe profesorul Vasile Sârbu la o conferinţă a Colegiului Medicilor din România în care a prezentat foarte frumos date pentru participarea medicilor civili şi militari în Războiul de Reîntregire. (…)

Încet-încet, am luat hotărârea că este binevenit să amplificăm subiectul, să spunem tot ce ştim, fiindcă lumea nu ştie decât faptul că au fost morţi, au fost răniţi, dar nu cunoaşte participarea şi efortul de război, şi efortul acestei arme deosebite care este arma medicilor militari care a pus pe masă şi pierderile au fost până la 14% faţă de arma infanteriştilor care a pierdut 15%. Asta l-a determinat pe Regele Ferdinand să declare că medicina românească este o armă de sine stătoare şi că, alături de tanchişti şi de marinari, de aviatori poate face cinste Armatei Române”, conchide profesorul Dan Mischianu. 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici