Program de guvernare: 5 milioane de cetățeni ar urma să aibă identitate digitală în 2027

Publicat: 23 06. 2025, 09:53
BUCURESTI - MAI - PREZENTARE CARTE ELECTRONICA DE IDENTITATE
Imagine cu un ecran LCD cu un specimen al noii Carti Electronice de Identitate in timpul unei conferinte de presa avand ca tema lansarea noii Carti Electronice de Identitate, in Bucuresti, vinerI, 21 martie 2025. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

România este printre ultimele țări în clasamentul UE privind gradul de digitalizare, iar acestui grad până la media țărilor UE ar genera o creștere a PIB-ului cu 3%, conform unor studii, ceea ce ar însemna 11 miliarde de euro anual.

România are deja 500 de milioane de euro din PNRR deja contractați pentru cloud-ul guvernamental și are o școală excelentă de inginerie și un mediu privat extrem de competitiv în zona tehnologiei informației.

Pentru atingerea obiectivelor este necesară o schimbare a filozofiei prin care se face digitalizarea în România: de la instituții cu responsabilități suprapuse, care nu comunică între ele și care fac investiții redundante, la un cadru legislativ unitar și coerent pentru e-guvernare și protecția datelor.

Guvernul se așteaptă ca, până în 2027, România să ajungă la media din UE, raportat la starea deceniului digital, să se implementeze principiul Firmă într-o zi- o zi de la înființarea unei firme până la emiterea primei facturi, să se extindă platforma națională pentru telemedicină, iar 50% din serviciile publice să fie complet digitalizate.

De asemenea, se așteaptă ca în următorii doi ani productivitatea în IMM-urile digitalizate să crescă cu 15%, 50% din administrația publică să aibă competențe digitale de bază, iar 5 milioane de cetățeni să aibă identitate digitală.