Radu Jude, primul regizor român cu trei producţii la Berlinale

Filmele "Tipografic Majuscul" şi "Ieşirea trenurilor din gară", regizate de Radu Jude, au fost selectate în secţiunea necompetiţională Forum, dedicată peliculelor experimentale, a Festivalului de la Berlin 2020, regizorul participând şi la Coproduction Market, cu "Somnanbulii".

163 afișări
Imaginea articolului Radu Jude, primul regizor român cu trei producţii la Berlinale

sursa FOTO: Instagram

"Tipografic Majuscul", o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, va avea premiera în cinematografele din România pe 21 februarie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui este pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, exact din acelaşi timp.

Din distribuţia celui de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Şerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Şerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vîlcu, Ion Rizea, Rareş Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuţă, Constantin Dogioiu.

Scenariul este semnat de Radu Jude şi Gianina Cărbunariu, director de imagine este Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuţiu, Irina Moscu s-a ocupat de scenografie şi Dorin Negrău de costume. Producător este Ada Solomon.

"Tipografic Majuscul" este o producţie microFILM în coproducţie cu Televiziunea Română şi Hi Film Productions.

"Ieşirea trenurilor din gară" este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941. Prima parte a filmului este alcătuită din fotografii ale victimelor, însoţite pe coloana sonoră de declaraţii şi mărturii despre soarta acestora. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografiile propriu-zise ale Pogromului, unele din ele inedite.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Cătălin Cristuţiu. Producători sunt Ada Solomon, Carla Fotea şi Radu Jude, iar producător asociat este Adrian Cioflâncă.

"Ieşirea trenurilor din gară" este o producţie microFILM şi nomada.solo şi va avea premiera în cinematografele din România în toamna acestui an.

Aceasta este pentru prima dată când un regizor român are selectate în aceeaşi secţiune două filme.

Secţiunea Forum a Berlinalei a fost înfiinţată, sub titlul International Forum of New Cinema, la sfârşitul anilor 1960, ca spaţiu de schimburi culturale, de dezbateri constructive. În 1970, Festivalul de la Berlin a suferit modificări şi a inclus în programul permanent şi această secţiune, care contribuie semnificativ la diversificarea profilului evenimentului. Secţiunea include, pe lângă proiecţiile de filme, dezbateri şi ateliere. De-a lungul anilor, aici au avut premiera filmele unor cineaşti ca Jean-Luc Godard, Claude Lanzmann, Harun Farocki, Alexander Kluge, Danielle Huillet şi Jean-Marie Straub, Aki Kaurismäki etc.

Radu Jude va participa anul acesta şi la Berlinale Coproduction Market, una dintre cele mai importante pieţe de proiecte cinematografice ce reuneşte producători, agenţi de vânzări, distribuitori şi finanţatori din întreaga lume, cu proiectul de lungmetraj "Somnambulii".

"Somnambulii", cel mai recent proiect de ficţiune scris de Radu Jude şi produs de Ada Solomon prin microFILM, este o comedie spumoasă despre corp, sex, tehnologie şi societate. Filmările vor începe în vara acestui an, iar Katia Pascariu va interpreta rolul principal.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura între 20 februarie şi 1 martie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici