Noi tensiuni SUA-Iran. Iranienii au trimis copia unui portavion american în Strâmtoarea Ormuz. Ce i-a determinat să facă asta?

  • Iranul a trimis o replică a unui portavion american în strâmtoarea Ormuz
  • Acţiunea ar putea arăta că în zonă va începe o simulare de război
  • Gestul Iranului vine în contextul tensiunilor crescute cu SUA
5024 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni SUA-Iran. Iranienii au trimis copia unui portavion american în Strâmtoarea Ormuz. Ce i-a determinat să facă asta?

Sursă foto: Profimedia

Iranul are un portavion fals pe care l-a folosit de-a lungul anilor în timpul exerciţiilor navale pentru a demonstra că poate ataca SUA, scrie The Jerusalem Post. Acum, portavionul, care are cel puţin 16 avione false pe puntea sa, este în mişcare, după cum se vede pe imaginile din satelit. 
 
SUA au, de obicei, cel puţin un portavion pe lângă Golful Persic, iar Iranul a atacat deseori navele americane din zona respectivă folosind bărci rapide ale Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice. În aprilie, preşedintele Trump ameninţa că SUA vor scufunda bărcile iraniene care atacă navele de război americane.
 
Replica seamănă cu unul dintre portavioanele americane care operează în mod frecvent Strâmtoarea Ormuz, zonă prin care este tranzitată 20% din cantitatea de petrol la nivel mondial. Se estimează că are 200 de metri lungime şi 50 de metri lăţime, ceea ce înseamnă 50% -70% din dimensiunea unui portavion real.
 
Relaţiile dintre SUA şi Iran s-au înrăutăţit treptat de la venirea lui Trump la Casa Albă. Prin urmare, portavionul este un potenţial pericol pentru transportul internaţional, iar gestul pare a fi încă o încercare bizară a Iranului de a intimida SUA. Totuşi, nici presa din Iran, nici oficialii guvernamentali nu au recunoscut, momentan, că au trimis replica de portavion în Strâmtoarea Ormuz.
 
Se pare că apariţia ei ar putea însemna că iranienii urmează să înceapă noi simulări şi teste de război în zonă. „Nu putem şti ce speră Iranul să obţină prin realizarea acestei replici sau ce câştiguri tactice are în minte. Noi nu am căutăm conflictul, dar suntem gata să apărăm forţele armate americane, dar şi interesele SUA în faţa ameninţărilor maritime din regiune“, a spus purtătoarea de cuvânt Rebecca Rebarich, citează The Washington Post.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici