Senatul SUA aprobă judecarea deţinuţilor de la Guantanamo pe teritoriul american

Senatul american şi-a dat acordul marţi, în cadrul unui vot asupra bugetului pe 2010 al Departamentului de Securitate Internă, pentru găzduirea deţinuţilor de la Guantanamo pe teritoriul Statelor Unite în vederea judecării acestora în faţa unui tribunal de drept comun.

17 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA aprobă judecarea deţinuţilor de la Guantanamo pe teritoriul american

Senatul SUA aprobă judecarea deţinuţilor de la Guantanamo pe teritoriul american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de buget pentru 2010 al Departamentului de Securitate Internă "interzice ca actualii deţinuţi să fie transferaţi în Statele Unite (...) cu excepţia judecării lor şi numai după ce Congresul va primi un plan detaliat" al riscurilor.

Orice transfer va fi autorizat numai la 45 de zile după ce Congresul primeşte acest plan, potrivit textului.

Textul prevede de asemenea ca nici un deţinut să nu fie eliberat pe teritoriul Statelor Unite saul în teritoriile sale (Guam, insulele Samoa, Porto Rico, insulele Mariane de Nord, insulele Virgine americane).

De asemenea, textul împiedică publicarea de fotografii ale abuzurilor la care au fost supuşi deţinuţii capturaţi în timpul operaţiunilor antiteroriste în intervalul septembrie 2001 şi ianuarie 2009, data preluării atribuţiilor de preşedinte de către Barack Obama.

Preşedintele american îi cere secretarului Apărării să arate că publicarea acestor imagini "va pune în pericol cetăţenii americani, membrii forţelor armate americane sau angajaţii administraţiei detaşaţi în străinătate".

Senatorii au adoptat textul legislativ cu 79 de voturi pentru şi 19 împotrivă.

Camera Reprezentanţilor a aprobat deja acelaşi text săptămâna trecută cu 307 voturi pentru şi 114 împotrivă. Proiectul de lege a bugetului urmează să fie trimis preşedintelui american Barack Obama pentru promulgare.

Dar republicanii din Camera Reprezentanţilor, care doresc să împiedice transferarea deţinuţilor de la Guantanamo pe teritoriul american, nu şi-au spus ultimul cuvânt referitor la această lege.

Astfel, senatorul Lindsey Graham a depus săptămâna trecută în proiectul bugetului pentru anul 2010 al departamentului Comerţului, al Justiţiei şi al Ştiinţei, un amendament prin care se interzice venirea în Statele Unite a cinci acuzaţi de comiterea atentatului de la 11 septembrie, în prezent încarceraţi la centrul de detenţie de la Guantanamo, pentru a fi judecaţi în faţa unui tribunal de drept comun.

Textul urmează să fie examinat ulterior în Senat.

Republicanii cer ca aceşti deţinuţi să fie judecaţi la Guantanamo de către tribunale militare excepţionale.

Cinci persoane sunt în prezent cercetate de Statele Unite pentru organizarea atentatelor de la 11 septembrie: Khaled Sheikh Mohammed, Walid ben Attash, Ali Abdul Aziz Ali, Ramzi ben al-Shaibah şi Mustapha Ahmed Adam al-Hawsawi. Aceştia riscă pedeapsa cu moartea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici