Viespile ucigaşe din Asia, mari cât o cutie de chibrituri, au ajuns şi în Statele Unite. Înţepătura lor este mortală pentru oameni

Viespile gigantice asiatice (Vespa mandarinia) , care măsoară 5cm au fost descoperite pentru prima dată pe teritoriul american, în statul Washington. Înţepăturile lor multiple sunt mortale pentru oameni, iar populaţia de albine este grav ameninţată pentru că viespile le distrug stupii şi îşi hrănesc puii cu ele, potrivit New York Times.

31258 afișări
Imaginea articolului Viespile ucigaşe din Asia, mari cât o cutie de chibrituri, au ajuns şi în Statele Unite. Înţepătura lor este mortală pentru oameni

Viespile ucigaşe din Asia, mari cât o cutie de chibrituri, au ajuns şi în Statele Unite. Înţepătura lor este mortală pentru oameni

Oamenii de ştiinţă încearcă să le identifice cuiburile şi să le omoare, înainte ca ele să distrugă albinele, care au un rol vital pentru umanitate. Deşi în mod obişnuit, viespile ucigaşe asiatice evită oamenii, în Asia, înţepăturile lor au ucid în jur de 50 de oameni în fiecare an.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington (WSU) nu ştiu cu exactitate cum şi când a sosit viespile, dar apicultorii s-au plâns că mii se stupuri au fost “măcelărite”. Oamenii de ştiinţă se pregătesc pentru un posibil dezastru pentru că ciclul lor de viaţă abia a început, la finalul lunii aprilie.
 
Viespile sunt „şocant de mari”, spune Todd Murray, om de ştiinţă şi specialist în speciile invazive. „Sunt un pericol pentru sănătate noastră şi un prădător semnificativ de albine”. Insectele au dimensiunea unei cutii de chibrituri, capetele galben-portocalii, ochi negri proeminenţi şi un abdomen cu dungi negre şi galbene.
 
Ciclul de viaţă al viespilor gigantice asiatice încep la finalul lui aprilie, când reginele ies din hibernare, încep să se hrănească şi să îşi creeze cuiburi subterane. Vara şi toamna, când habitatul este finalizat, viespile-lucrătoare sunt trimise după hrană. 
 
Cu mandibulele lor ascuţite, viespile decapitează albinele, folosindu-le corpurile ca să îşi hrănească proprii pui. Stupii sunt ţinta lor principală, dar atacă şi oamenii atunci când se simt ameninţate. Înţepăturile lor put ucide chiar şi oamenii care nu sunt alergici. 
 
Între 1947 şi 2017, numărul coloniilor de albine din SUA a scăzut de la 6 milioane la 2,5 milioane. Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Maryland au raportat că 40% din coloniile de albine din ţară au murit într-o singură iarnă, între octombrie 2018 şi aprilie 2019, fiind cea mai mare pierdere înregistrată vreodată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici