Adio, Marte! În spaţiu, astronauţii pierd prea multe globule roşii, declanşând diverse suferinţe

Cercetări efectuate pe 14 persoane implicate în astronautică şi publicate în revista Nature Medicine arată că hemoliza excesivă poate provoca boli precum oboseală, dificultăţi de respiraţie şi tahicardie.

Urmărește
12000 afișări
Imaginea articolului Adio, Marte! În spaţiu, astronauţii pierd prea multe globule roşii, declanşând diverse suferinţe

Adio, Marte! În spaţiu, astronauţii pierd prea multe globule roşii, declanşând diverse suferinţe

Cursa către Lună şi Marte a început, dar un studiu publicat în Nature Medicine pare menit să schimbe proiectele despre care se vorbeşte atât de mult: oamenii de ştiinţă au descoperit că fizicul uman nu este făcut să călătorească în spaţiu.

De fapt, o şedere lungă pe orbita Pământului este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul de globule roşii din sânge, iar fără celule roşii se poate trăi.

Cercetarea a implicat 14 astronauţi într-o misiune pe Staţia Spaţială timp de 6 luni, cărora li s-a cerut să expire la intervale regulate în nişte containere, care au fost apoi sigilate şi returnate pe Pământ pentru analiză. Oamenii de ştiinţă au verificat apoi cantitatea de monoxid de carbon din respiraţia astronauţilor, măsurând prin analogie cantitatea de globule roşii care „mor” atunci când aerul este emis din plămâni.

Celulele roşii transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturile corpului şi aduc înapoi o parte din dioxidul de carbon din ţesuturi la plămâni, pentru a fi eliminat prin respiraţie. Făcând acest lucru, celulele îmbătrânesc şi, în cele din urmă, mor, înlocuite fiind cu alte celule roşii din sânge care sunt produse de măduva osoasă.

Starea de anemie persistă

Examinând dioxidul de carbon al astronauţilor, cercetătorii au descoperit că numărul de eritrocite care devin inactive atunci când un om se află în spaţiu este cu 52% mai mare decât ceea ce se întâmplă pe Pământ. Starea de anemie provocată de rămânerea pe orbită persistă şi după întoarcerea astronauţilor, cu indivizi care au suferit de ea de ani de zile.

Hemoliza excesivă, acesta este termenul tehnic pentru distrugerea globulelor roşii, poate provoca oboseală, dificultăţi de respiraţie şi tahicardie, toate condiţiile nepotrivite unei călătorii lungi şi solicitante precum cea necesară pentru a ajunge pe Marte. În mod normal, în fiecare zi pierdem 1-2% din globulele roşii prezente în sânge, care sunt înlocuite rapid. Dar la astronauţi, procesul de înlocuire nu reuşeşte să facă faţă pierderilor, generând condiţii semnificative de anemie.

Se vor face mai multe studii, pentru că încă nu este clar motivul dispariţiei excesive a globulelor roşii, atunci când omul rămâne mult timp pe orbită, dar această problemă este doar una dintre multele cu care astronauţii vor trebui să se confrunte într-o călătorie pe Marte, pe care miliardarul Elon Musk se aşteaptă optimist să îl realizeze în câţiva ani.

Masa musculară scade, se umflă gâtul şi capul

În spaţiu, masa musculară şi masa osoasă scad, generând fenomene de osteoporoză. Lichidele sunt concentrate în partea superioară a corpului, umflând gâtul şi capul, capacitatea cognitivă scade, mişcările oculare devin mai obositoare.

Apoi, există problema radiaţiilor cosmice de care, pe Pământ, ne protejează câmpul magnetic al planetei. În fiecare an

Cei care revin de pe Marte vor fi epuizaţi, anemici, aproape lipsiţi de muşchi şi radioactivi. Aş că se ia în calcul ca pe Marte să fie trimişi în continuare doar roboţii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici