Japonia lansează un satelit din lemn pentru combaterea poluării spaţiului cosmic

  • Japonia pregăteşte lansarea primei sonde spaţiale din lemn pentru a combate poluarea spaţiului cosmic.
  • Cercetătorii japonezi de la Universitatea Kyoto au dezvoltat această sondă inovatoare, construită din lemn de magnolie, pentru a testa materiale biodegradabile ca alternativă la metalele folosite în mod obişnuit.
  • Sonda LignoSat, ecologică, va fi lansată în această vară.
773 afișări
Imaginea articolului Japonia lansează un satelit din lemn pentru combaterea poluării spaţiului cosmic

Sursa foto: Kyoto University

Cercetătorii japonezi au dezvoltat primul satelit din lemn din lume, LignoSat, cu scopul de a combate poluarea spaţială cauzată de particulele nocive de aluminiu, relatează The Guardian.

Construit din lemn de magnolie, LignoSat urmează să orbiteze în această vară, după ce teste riguroase efectuate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au demonstrat stabilitatea şi durabilitatea acestuia.

Condus de cercetătorii de la Universitatea Kyoto şi Sumitomo Forestry, proiectul explorează fezabilitatea utilizării materialelor biodegradabile, precum lemnul, ca alternative eco-friendly la sateliţii metalici convenţionali.

Preocupările legate de impactul asupra mediului al sateliţilor tradiţionali care se ard şi dispersează particule de aluminiu în atmosfera superioară au determinat această abordare inovatoare. Satelitul din lemn a fost supus unei evaluări extinse pentru a rezista provocărilor călătoriei spaţiale, teste indicând deteriorări minime chiar şi după expunerea la condiţiile din spaţiu.

Dacă va avea succes, LignoSat ar putea deschide calea pentru înlocuirea sateliţilor metalici cu sateliţi din lemn, reducând potenţial riscurile de mediu asociate cu gunoiul spaţial.

Cu peste 2.000 de nave spaţiale aşteptate să fie lansate anual, adoptarea sateliţilor din lemn ar putea contribui la prevenirea efectelor dăunătoare ale depunerii de aluminiu în atmosfera superioară.

Spre deosebire de sateliţii metalici, care contribuie la epuizarea stratului de ozon la re-intrare, sateliţii din lemn precum LignoSat ar produce cenuşă biodegradabilă, minimizând daunele ecologice. Această iniţiativă revoluţionară demonstrează angajamentul Japoniei pentru explorarea spaţială durabilă şi oferă o soluţie promiţătoare pentru a atenua impactul ecologic al activităţilor spaţiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici