Platformă de monitorizare a aerului bazată pe nanoelectronică, dezvoltată într-un proiect MCID

Proiectul Net4Air, coordonat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Microtehnologie (IMT), din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, este finanţat de Comisia Europeană şi urmăreşte dezvoltarea unei platforme de monitorizare a aerului, bazată pe nanoelectronică.

154 afișări
Imaginea articolului Platformă de monitorizare a aerului bazată pe nanoelectronică, dezvoltată într-un proiect MCID

Platformă de monitorizare a aerului bazată pe nanoelectronică, dezvoltată într-un proiect MCID

Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Microtehnologie (IMT), aflat în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, îşi va îmbunătăţi capacitatea de cercetare în domeniul monitorizării calităţii aerului, alături de instituţii de cercetare din Irlanda şi Italia, printr-un proiect finanţat de Comisia Europeană.

Proiectul Net4Air, coordonat de IMT Bucureşti este o Acţiune de Coordonare şi Suport finanţată de către Comisia Europeană în cadrul programului Twinning, care urmăreşte să îmbunătăţească activităţile de colaborare între instituţiile de cercetare din ţările emergente şi omologii de top la nivelul UE, pentru a creşte capacităţile de cercetare ale instituţiei gazdă, precum şi expertiza de cercetare a personalului său.

„Net4Air va fi un proiect de cercetare exploratorie, care urmăreşte dezvoltarea unei platforme de monitorizare a aerului, purtabile/portabile, bazată pe nanoelectronică. Sistemele accesibile de monitorizare a calităţii aerului permit persoanelor şi organizaţiilor posibilitatea de a contribui la obţinerea de date locale despre calitatea aerului, care permit comunităţilor să ia măsuri pro-active pentru a respira un aer mai curat, oferind în acelaşi timp cercetătorilor şi decidenţilor informaţiile de care au nevoie pentru a face schimbări sănătoase pentru o planetă mai curată. Proiectul ştiinţific „Platformă purtabilă şi/sau portabilă pentru monitorizarea aerului”, care include senzori, electronică, achiziţie, procesare de date şi comunicare, dispozitive purtabile şi/sau portabile, va demonstra capacitatea IMT şi a partenerilor săi de a răspunde unor provocări majore la nivel european, cum ar fi schimbările climatice, ajutând totodată România să monitorizeze şi să reducă poluarea aerului”, transmite, joi, într-un comunciat de presă, MCID.

Potrivit sursei citate, la finalul proiectului, România va beneficia de existenţa unui Centru Excelenţă în nanoelectronică format în cadrul proiectului prin alăturarea altor actori din cercetare (din institute de cercetare, departamente universitare, ONG-uri de mediu, laboratoare naţionale acreditate, IMM-uri) în jurul partenerilor consorţiului, pentru a reduce decalajul dintre organizaţiile din Europa de Vest şi instituţiile cu performanţe mai slabe din România şi, prin urmare, pentru a contribui la facilitarea unei mai bune integrări a României în Spaţiul European de Cercetare.

Proiectul, coordonat de către IMT, are ca parteneri University College Cork – Tyndall National Institute (Irlanda) şi Consiglio Nazionale delle Ricerche – Institutul de Nanotehnologie (Italia).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici