VICE: Twitter a devenit un focar de rasism şi neonazism la câteva ore după ce Elon Musk a preluat compania

Neonaziştii şi conservatorii de extrema dreaptă care militează pentru libertate de exprimare absolută (inclusiv pentru "dreptul" de a instiga la ură rasială, antisemitism şi la moarte fără a suferi consecinţe) au sărbătorit preluarea companiei Twitter de către Elon Musk.

613 afișări
Imaginea articolului VICE: Twitter a devenit un focar de rasism şi neonazism la câteva ore după ce Elon Musk a preluat compania

La câteva minute după ce Elon Musk a devenit proprietarul oficial al Twitter, platforma s-a umplut de tweet-uri rasiste şi antisemite.

Utilizatorii neonazişti, demult suspendaţi, îşi sărbătoreau revenirea pe platformă. 

Mulţi dintre ei l-au jubilat pe noul şef al companiei, folosind insulte profane şi epitete rasiale. Un torent de discursuri la ură rasială, antisemită, islamofobă, homofobă şi transfobă s-a declanşat. 

„Din moment ce Elon Musk a făcut din Twitter un paradis pentru libertatea de exprimare, voi spune asta: "La dr*** cu negrii şi cu evreii", a scris un utilizator neonazist care jubila pe Twitter, afişând şi o poză cu Pepe Broscoiul, un meme-simbol al mişcării de extrema dreapta la nivel global. 

"Pot în sfârşit să spun cât de mukt îi urăsc pe negri, mulţumesc Elon", a comentat un utilizator rasist ce şi-a însuşit ilicit o fotografie a cântăreţei americane Ariana Grande la poza sa de profil.  

Un alt utilizator antisemit a scris "Moa*** presei evreieşti". 

 

Primul act al lui Musk în calitate de proprietar al companiei a fost să-i concedieze pe directorii săi de top, inclusiv CEO-ul Parag Agrawal şi Vijaya Gadde, dar şi şefii de la departamentele juridice şi de securitate.

Mulţi citesc acest lucru ca pe un semn că Musk va adopta o abordare mult mai laissez-faire a tipului de conţinut permis pe platformă.

Multe dintre tweet-urile anterioare au fost şterse şi unele dintre conturi suspendate, ceea ce indică faptul că politicile de moderare ale Twitter rămân în vigoare.  

Musk a încercat joi să-i asigure pe agenţii de publicitate că Twitter va fi „cald şi primitor pentru toţi”, adăugând că nu va coborî într-un „infern chiar liber pentru toţi, în care orice poate fi spus fără consecinţe”.

Un cont care se aşteaptă să fie reactivat sub conducerea lui Musk este cel al fostului preşedinte Donald Trump. Dar vineri dimineaţă, Trump a spus că este fericit să posteze pe propria sa reţea, Truth Social, despre care a susţinut că „a devenit oarecum un fenomen”.

Washington Post transmite: "Conturile anonime de Twitter au sărbătorit preluarea lui Musk şi au susţinut că vechile reguli împotriva bigotismului nu se mai aplică". 

Până vineri după-amiază, mesajele misogine şi anti-LGBTQ au devenit din ce în ce mai proeminente din partea unor utilizatori care solicitau hărţuirea persoanelor transexuale sau folosirea unor termeni, cum ar fi „groomer”, pentru a insinua în mod eronat că aceştia sunt pedofili. 

Potrivit CNBC, un studiu a fost efectuat de Institutul nonprofit de Cercetare în Reţea Contagion (NCRI) care a transmis că Twitter trebuie să se aştepte la creşterea uriaşă a discursurilor instigatoare la ură şi la valuri de raiduri de hărţuire. 

NCRI a constatat că în cele 12 ore de la sosirea lui Musk la sediul Twitter, utilizarea epitetului "nig**r"  pe reţeaua de socializare a crescut cu aproape 500% faţă de media anterioară. 

Arwa Mahdawi, editorialist la Guardian, care se consideră drept un utilizator dependent de Twitter, scrie că "Preluarea platformei de către Musk şi  revenirea  lui Donald Trump mă umple de groază". 

"Dacă eşti miliardar, Twitter poate fi o piaţă digitală a oraşului unde se dezbat probleme existenţiale, dar pentru majoritatea utilizatorilor este mai mult ca un loc de joacă de şcoală pe care bătăuşii l-au preluat. Folosesc Twitter de mai bine de un deceniu. Dintr-un loc plin de bucurie, populat de oameni străluciţi şi duhovnici, a devenit unul groaznic, plin de nazişti. Cei de dreapta te vor hărţui pentru că eşti o femeie cu o opinie. Persoanele de stânga te vor hărţui pentru că eşti o femeie cu o opinie greşită".  

Mahdawi conchide editorialul pe ton ironic: "se pare că trolii vor moşteni Pământul".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici