WikiLeaks: Blackwater intenţiona să ofere protecţie contra piraţilor, dar afacerea nu a mers

Compania Blackwater Worldwide, acuzată de abuzuri în Irak şi Afganistan, a încercat, în 2009, să facă afaceri oferind protecţie navelor comerciale împotriva piraţilor somalezi, potrivit unui mesaj al ambasadorului SUA în Djibouti, publicat de WikiLeaks, relatează New York Times.

109 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Blackwater intenţiona să ofere protecţie contra piraţilor, dar afacerea nu a mers

WikiLeaks: Blackwater intenţiona să ofere protecţie contra piraţilor, dar afacerea nu a mers (Imagine: www.innworldreport.net)

Spre sfârşitul lui 2008, compania a transformat o navă de cercetare oceanografică într-o navă de luptă contra piraţilor somalezi. Directorul executiv, Erik Prince, plănuia o călătorie la Djibouti pentru organizarea unui eveniment promoţional, în martie 2009, sperând că va obţine sprijinul Ambasadei Statelor Unite din această ţară, potrivit mesajului diplomatic.

Însă, diplomaţii americani din Djibouti se confruntau cu o problemă, la doar câteva săptămâni după ce administraţia Obama s-a instalat la putere. Lor li se cerea să promoveze afacerile americane, însă Blackwater era o companie căreia secretarul de Stat Hillary Clinton propusese să-i fie interzis accesul în zonele de război, în campania ei pentru preşedinţie. Ambasada "ar aprecia o orientare din partea Departamentului de Stat asupra nivelului potrivit de angajare (în relaţiile) cu Blackwater", scria James C. Swan, amabasadorul american în Djibouti, într-o telegramă trimisă la 12 februarie 2009.

Potrivit telegramei, compania privată de securitate a dotat nava, numită McArthur, cu un echipaj de 33 de oameni, cu mitraliere şi o dronă neînarmată şi a trimis-o într-o misiune de patrulare de 30 de zile, în Golful Aden, urmând să se întoarcă la Djibouti pentru aprovizionare. "Blackwater nu intenţionează să ia niciun pirat în custodie, dar va utiliza forţa letală contra piraţilor, dacă va fi necesar", se arată în telegramă cu privire la regulile de luptă pe care societatea şi le stabilise deja.

În perioada respectivă, compania aştepta aprobare de la avocaţii săi pentru a demara operaţiunile plănuite, după ce firma a anunţat Ambasada că "nu exista niciun precedent cu privire la o operaţiune paramilitară într-un mediu pur comercial". Procesele intentate ulterior de membri ai echipajului de pe nava McArthur au scos la iveală încălcări ale drepturilor omului. Căpitanul a ordonat ca un marinar să fie "pus în fiare" pentru că a acordat un interviu neautorizat şi l-a ameninţat pe altul că-l pune în cămaşa de forţă. Un altul a spus că a fost, în mod repetat, ţinta unor "epitete rasiale".

Blackwater Maritime Security nu a reuşit să atragă clienţi. În schimb, administraţia Obama a optat să nu rupă legăturile cu această firmă, cu sediul în North Carolina, care a obţinut profituri de peste un miliard de dolari, prin contracte de securitate în Irak şi Afganistan, începând din 2001 încoace. Blackwater şi-a schimbat numele în Xe Services, iar în prima parte a acestui an a obţinut un contract, în valoare de 100 de milioane de dolari, de asigurare a protecţiei agenţilor CIA în bazele din Afganistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici