ASF: Cinci companii de asigurări nu ating cerinţa de capital minim conform Solvabilitate II

Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica nu ating cerinţa de capital minim (MCR), conform Solvabilitate II, care este obligatorie de la 1 ianuarie 2016, cele cinci companii înregistrând fonduri proprii negative în valoare de 2,1 miliarde de lei (circa 467 milioane euro), potrivit ASF.

925 afișări
Imaginea articolului ASF: Cinci companii de asigurări nu ating cerinţa de capital minim conform Solvabilitate II

ASF: Cinci companii de asigurări nu ating cerinţa de capital minim conform Solvabilitate II (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"99% din deficit se datora deficitului de fonduri proprii înregistrat de Astra, Carpatica şi Euroins", relevă raportul întocmit de ASF în urma exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor şi de efectuare de teste de stres.

Ceilalţi opt asigurători au înregistrat un excedent total de active faţă de pasive de 2,14 miliarde de lei (476 de milioane euro), ceea ce a condus la un excedent agregat în valoare de 37 milioane lei.

Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi cerinţa de capital minim pentru cele 13 societăţi de asigurare participante a fost de 84 milioane lei la 30 iunie anul trecut, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi MCR s‐a menţinut la aproximativ 49 milioane lei. Având în vedere că MCR era la data de referinţă de 1,5 miliarde lei, rata de acoperire a MCR a fost de numai 3,3%.

Dacă trei dintre cele cinci societăţi cu fonduri proprii negative sunt excluse din eşantion, respectiv Astra, Carpatica şi Eurioins, rata de acoperire a MCR ar creşte la un nivel confortabil de 335%.

Opt dintre cele 13 societăţi de asigurare ar avea o rată a MCR mai mare de 100% - Allianz, Asirom, Generali, Groupama, ING, Omniasig, PAID şi Uniqa. Astfel, Astra, Axa, Carpatica, Euroins şi EximAsig ar avea o
rată a cerinţei de capital minim sub 0%, Asirom şi Uniqa - o rată a MCR între 100% şi 150%, în timp ce rata pentru Allianz, Generali, Groupama, ING, Omniasig şi PAID ar depăşi 150%.

Alături de Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica, încă patru societăţi (Asirom, Groupama, PAID şi Uniqa) nu ating cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), conform Solvabilitate II (Solvency II).

Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi SCR pentru cele 13 societăţi de asigurare era la 30 iunie 2014 de 180 milioane lei, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR atingea 174
milioane lei. Având în vedere că SCR era la data de referinţă de 5,4 miliarde lei, rata de acoperire a SCR s-a menţinut la 3,2%. În cazul în care trei dintre cele cinci societăţi cu fonduri proprii negative sunt excluse din eşantion, rata de acoperire a SCR ar creşte la 99,98%.

Perioada necesară pentru îndeplinirea indicatorului SCR nu este reglementată de ASF.

Dintre cele 13 companii de asigurări verificate de ASF, doar patru îndeplinesc indicatorii MCR şi SCR, respectiv Allianz, ING, Omniasig şi Generali.

Din raport reiese că Astra, Axa, Carpatica, Euroins si EximAsig ar avea o rată a SCR sub 0%, Groupama şi Uniqa - o rata a SCR între 0% şi 50%, Asirom şi PAID - între 50% şi 100%, Allianz şi Omniasig - între 100% şi 150%, iar Generali şi ING - o rată care ar depăşi 150%.

"Chiar dacă regimul prudenţial Solvabilitate II se va aplica de la 1 ianuarie 2016 (...) scopul exerciţiului a fost acela de a evalua dacă societăţile participante sunt pregătite pentru introducerea normelor Solvabilitate II", se mai arată în raportul ASF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici