ALEGE SMART. Raluca Băluţiu, profesoară de engleză la Roma: Votezi, protestezi, nu votezi, atunci taci!

  • A învăţat de la italieni că poţi să te plângi când lucrurile merg rău doar dacă ai votat.
  • În ultimii 13 ani, în calitate de cetăţean european, Raluca Băluţiu a participat la toate alegerile locale din Roma.
  • În Italia, elevii au ca materie de studiu Constituţia şi importanţa alegerilor.
220 afișări
Imaginea articolului ALEGE SMART. Raluca Băluţiu, profesoară de engleză la Roma: Votezi, protestezi, nu votezi, atunci taci!

Raluca Băluţiu, profesoară de engleză la Roma: Votezi, protestezi, nu votezi, atunci taci!

Pizza, pasta şi politica sunt  3P-uri care îi entuziasmează pe italieni maxim. Bine, şi fotbalul, dar cu pandemia, acesta a luat o pauză.

Educaţia civică a copiilor începe din ciclul primar şi astfel li se dezvoltă interesul pentru politică. A fi de Stânga sau de Dreapta se vede din coşul de cumpărături, în alegerea vestimentară, în muzică. Deseori, elevii de liceu se organizează pentru a protesta împotriva guvernului şi ocupă şcoala până reuşesc să se facă ascultaţi.

În epoca modernă, guvernul condus de Silvio Berlusconi a cunoscut cele mai violente contestaţii din partea elevilor şi studenţilor. Au învăţat de la mamele şi bunicile lor, care şi-au obţinut drepturile prin protest şi vot, iar acum reprezintă 35% din rândul parlamentarilor. În acest context, Raluca Băluţiu, profesoară de limba engleză la Roma, ştie că votul este o îndatorire, chiar dacă niciunul din candidaţi nu te reprezintă. Raluca are aşteptări concrete de la primar iar la ultimele alegeri locale a votat-o pe prima femeie primar din istoria Romei, Virginia Raggi. Nu este convinsă dacă o va mai vota pentru un alt mandat, dar are certitudinea că prin vot îi va oferi copilului în vârstă de 9 ani o ţară mai bună.

Raluca Băluţiu, profesoară de limba engleză la Roma: Chiar dacă nu te identifici cu niciun fel de culoare politică, nici în stânga, nici în dreapta, trebuie votat şi o să anulezi votul, dar măcar în acel moment ţi-ai făcut treaba şi ţi-ai dat silinţa, ai contribuit ca şi cetăţean, lucru care este necesar şi obligatoriu. La locuitori te gândeşti să le oferi un bun transport public, să le oferi parcare, să le oferi o şcoală mai bună, să le oferi un sistem sanitar mai bun.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici