Criza Omicron. CNSU a aprobat repatrierea românilor blocaţi în Maroc. O aeronavă Tarom va aduce joi acasă românii blocaţi în Maroc

  • Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) s-a întrunit marţi pentru aprobarea efectuării unui zbor cu care să fie repatriaţi românii din Maroc.
  • UPDATE: CNSU a aprobat marţi repatrierea românilor care se află în Maroc. Aducerea românilor se va face joi cu o aeronavă TAROM, iar costurile vor fi suportate de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă.
1552 afișări
Imaginea articolului Criza Omicron. CNSU a aprobat repatrierea românilor blocaţi în Maroc. O aeronavă Tarom va aduce joi acasă românii blocaţi în Maroc

Criza Omicron. Şedinţă a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Va fi aprobat un zbor pentru repatrierea românilor din Maroc

UPDATE 15:50 „Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţa de marţi Hotărârea numărul 109, cu următoarele prevederi. Aprobarea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinaţie, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competenţă”, potrivit decizie CNSU.

Costurile vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prin bugetele ministerelor implicate şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă.

UPDATE 15:30  O aeronavă Tarom va pleca joi în Maroc pentru repatrierea celor 72 de cetăţeni români blocaţi în această ţară, după ce autorităţile marocane au decis suspendarea zborurilor comerciale.

„Am decis astăzi ca cei 72 de cetăţeni români, aceasta este cifra pe care o avem de la MAE, să poată să se pregătească şi să fie repatriaţi cu o aeronavă a companiei Tarom. Am decis ca să lăsăm astăzi după-amiază şi mâine să poată să se îndeplinească toate formalităţile şi să vedem dacă sunt şi alţi români în zonă şi poimâine dimineaţă aeronava să plece în Maroc şi să aducem cetăţenii români acasă”, a declarat marţi premierul Nicolae Ciucă.
 
Acesta spune că, prin mecanismul de urgenţă al UE, România îşi anunţă disponibilitatea de a aduce şi alţi cetăţeni europeni din Maroc la Bucureşti.
 
Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, a anunţat marţi Ambasada României din această ţară. Turiştii români aflaţi acolo au creat un grup pe o reţea de socializare intitulat „Izolaţi în Maroc” şi caută soluţii pentru revenirea în România. 
 
-----------

„Vă informăm că este în desfăşurare o şedinţă a CNSU, pentru aprobarea efectuării unui zbor privind repatrierea unor cetăţeni români din Maroc”, au transmis reprezenanţii CNSU.

Potrivit Ministerului de Externe, Ambasada României la Rabat gestionează situaţia a 72 de turişti români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de cetăţeni români (turişti) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări”, potrivit unui comunicat de presă.

MAE informează că Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.

Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, anunţă Ambasada României din această ţară. Turiştii români aflaţi acolo au creat un grup pe o reţea de socializare intitulat „Izolaţi în Maroc” şi caută soluţii pentru revenirea în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici