Marea Britanie accelerează procesul de vaccinare anti COVID-19, cu peste 500.000 de doze Oxford-AstraZeneca

  • Marea Britanie începe vaccinarea cu serul Oxford-AstraZeneca.
  • Peste 500.000 de doze de vaccin sunt gata de utilizare.
  • Boris Johnson: Ar putea urma restricţii mai dure.
  • Prima persoană care a primit vaccinul Oxford-AstraZeneca este Brian Pinker, de 82 de ani.
2341 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie accelerează procesul de vaccinare anti COVID-19, cu peste 500.000 de doze Oxford-AstraZeneca

FOTO: Profimedia

Primele doze anti COVID-19 de la Oxford-AstraZeneca vor fi administrate începând de luni, pe măsură ce Marea Britanie accelerează programul de vaccinare, scrie BBC.

Brian Pinker, în vârstă de 82 de ani, a devenit prima persoană din lume vaccinată cu serul Oxford-AstraZeneca.

Vaccinul împotriva SARS-CoV-2 dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford va fi administrat în şase spitale din Oxford, Londra, Sussex, Lancashire şi Warwickshire. În acest moment, sunt disponibile 530.000 de doze din cele 100 de milioane comandate. Alte vaccinuri vor fi trimise în cursul săptămânii către sute de servicii medicale şi case de îngrijire din Marea Britanie, transmit reprezentanţii Departamentului de Sănătate şi Îngrijire Socială (DHSC).

Acest „moment de răscruce” a fost descris de ministrul britanic al Sănătăţii drept unul esenţial în lupta împotriva coronavirusului. Matt Hancock speră ca vaccinurile să ajute la reducerea infecţiilor şi să permită în cele din urmă ridicarea restricţiilor.

Totuşi, prim-ministrul Marii Britanii avertizează că, pe termen scurt, ar putea fi necesare reguli mai stricte. Boris Johnson a declarat că restricţiile regionale din Anglia sunt, cel mai probabil, „pe cale să devină mai dure”, cu scopul de a controla răspândirea rapidă a noii tulpini SARS-CoV-2.

Deoarece creşterea recentă a cazurilor de COVID-19 pune presiune asupra sistemului sanitar, Marea Britanie a accelerat procesul de vaccinare, planificând administrarea celor două doze necesare la o distanţă de 12 săptămâni. Iniţial, între administrarea vaccinurilor era stabilită o perioadă de 21 de zile. De altfel, britanicii au decis şi combinarea dozelor în situaţii excepţionale.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost primul aprobat în Marea Britanie şi peste un milion de oameni au fost imunizaţi cu doza nr. 1, începând cu Margaret Keenan, în data de 8 decembrie. Serul Oxford-AstraZeneca este mai uşor de distribuit şi administrat, fiind depozitat la temperaturi mult mai accesibile decât cel Pfizer-BioNTech. Acesta din urmă trebuie menţinut la -70 grade Celsius.

Duminică, Marea Britanie a raportat peste 50.000 de noi cazuri de COVID-19, pentru a şasea zi consecutivă. În aceste condiţii, Partidul Laburist solicită un al treilea blocaj naţional în Anglia.

Irlanda de Nord şi Ţara Galilor se află, în prezent, sub blocaje proprii, iar miniştrii cabinetului scoţian se vor întâlni pentru a stabili necesitatea introducerii unor măsuri suplimentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici