2014, anul în care România a început să conteze pe piaţa mondială de artă, prin Adrian Ghenie

România a intrat în atenţia pieţei mondiale de artă în 2014 datorită tânărului artist român Adrian Ghenie, care a vândut în acest an, la licitaţii importante, un număr de zece lucrări, stabilind şi un record personal, cu tabloul "The Fake Rothko", adjudecat pentru 1,7 milioane de euro.

1892 afișări
Imaginea articolului 2014, anul în care România a început să conteze pe piaţa mondială de artă, prin Adrian Ghenie

2014, anul în care România a început să conteze pe piaţa mondială de artă, prin Adrian Ghenie

DE LA CONSTANTIN BRÂNCUŞI LA ADRIAN GHENIE

Dacă în ultimii ani, Constantin Brâncuşi a continuat să fie cel mai tranzacţionat artist român pe piaţa de artă mondială, 2014 a dovedit că şi arta română contemporană începe să conteze la nivel internaţional. Ascensiunea românului Adrian Ghenie pe piaţa mondială de artă a culminat în acest an cu includerea sa pe primul loc într-un top 50 al artiştilor contemporani care au performat surprinzător de bine în licitaţii în 2014, realizat de site-ul artnet.com. Conform sursei citate, un număr total de zece lucrări realizate de Adrian Ghenie au fost vândute în acest an în licitaţii.

TITLURILE ZILEI

Astfel, tânărul artist român a reprezentat una dintre surprizele licitaţiei organizate de casa Sotheby's, pe 30 iunie, la Londra, conform agenţiei de presă Reuters, care remarca faptul că lucrarea acestuia "The Fake Rothko" a fost adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti. De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea "The Fake Rothko" este de şase ori mai mare decât cel mai ridicat preţ plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitaţie. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.

Pe de altă parte, în luna octombrie, casele de licitaţii Christie's şi Sotheby's au pus în vânzare şase lucrări ale lui Adrian Ghenie, acoperind astfel toată perioada de creaţie a artistului român. Trei lucrări ale artistului - "Duchamp's Funeral I", "Study for «The Devil»" şi "Hunger" - au fost vândute la două licitaţii organizate la Londra, de casa Sotheby's, cu sumele de 1.285.389 de euro, 15.714 euro, respectiv 146.453 de euro, în timp ce "The Blue Rain" a fost adjudecată la licitaţia de la Christie's, pentru suma de aproximativ 647.000 de euro (506.500 lire sterline).

De altfel, Adrian Ghenie, născut în 1977, în Baia Mare, şi care din 2013 locuieşte şi crează la Berlin, a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti. Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care Centrul "Georges Pompidou", Tate Liverpool, San Francisco Museum of Modern Art şi Fondazione Palazzo Strozzi din Florenţa. Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, şi magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

2014 - UN AN ÎN CARE ARTA MONDIALĂ CONTINUĂ SĂ FIE DECADENT DE SCUMPĂ

În 2014, pe piaţa mondială de artă au continuat să fie tranzacţionate, pentru sume spectaculoase, lucrări importante ale unor artişti celebri, topul fiind condus de lucrarea "Black Fire", a artistului american Barnett Newman. În plus, 2014 este anul în care un tablou semnat de artista americană Georgia O'Keeffe a devenit cea mai scumpă lucrare semnată de o artistă care s-a vândut vreodată la licitaţie - 44,4 milioane de dolari (36,1 milioane de euro).

1. "Black Fire I", de Barnett Newman - 84,1 milioane de dolari

Lucrarea artistului american Barnett Newman (1905 - 1970) a fost adjudecată pentru 84,1 milioane de dolari (68,5 milioane de euro), la o licitaţie, organizată pe 13 mai, la New York, de casa de licitaţii Christie's. Tabloul este considerat o capodoperă a expresionismului abstract, care surprinde perfect stilul estetic radical şi fără compromisuri al lui Barnett Newman, stabilind un record de autor pentru o lucrare a acestuia vândută într-o licitaţie.

2. Tripticul "Three Studies for a Portrait of John Edwards", de Francis Bacon - 80,8 milioane de dolari

"Three Studies for a Portrait of John Edwards", un ansamblu de trei tablouri, pictate în 1984, a fost una din piesele de rezistenţă ale licitaţiei organizate de casa Christie's, pe 13 mai, la New York. Tripticul a fost considerat de Bacon însuşi una dintre cele mai bune lucrări ale sale. În 2013, un alt triptic al lui Francis Bacon, intitulat "Three Studies of Lucien Freud", pictat de artist în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată tot de Christie's, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată la o licitaţie publică.

3. "Portrait of George Dyer Talking", de Francis Bacon - 70,2 milioane de dolari

Acelaşi interes crescut al colecţionarilor faţă de opera lui Francis Bacon (1909 - 1992) s-a manifestat şi în luna februarie, la Londra, când un portret al lui George Dyer, iubitul pictorului ("Portrait of George Dyer Talking"), a fost adjudecat pentru o sumă de 70,2 milioane de dolari, tot la o licitaţie organizată de casa Christie's.

4. "Untitled", de Mark Rothko - 66,2 milioane de dolari

Tabloul "Untitled", un tablou în ulei în tonurile mov şi portocaliu, pictat în 1952 de Mark Rothko, maestrul american al impresionismului abstract, a fost vândut cu 66,2 milioane de dolari, la o licitaţie organizată pe 13 mai, la la New York de casa Christie's.

5. "Race Riot", de Andy Warhol - 62,8 milioane de dolari

Tabloul "Race Riot", realizat de Andy Warhol, în 1964, a fost vândut cu 62,8 milioane de dolari, în cadrul aceleiaşi licitaţii organizate la New York, pe 13 mai, de casa Christie's.

6. "Jimson Weed/White Flower No. 1", de Georgia O'Keeffe - 44,4 milioane de dolari

Tabloul "Jimson Weed/White Flower No. 1", realizat în 1932 de artista americană Georgia O'Keeffe (1887 - 1986), a fost vândut cu 44.405.000 de dolari, la o licitaţie organizată la New York, pe 20 noiembrie, de casa Sotheby's. Astfel, tabloul semnat de Georgia O'Keeffe a devenit cea mai scumpă lucrare semnată de o artistă care s-a vândut vreodată la licitaţie.

2014 - ANUL ÎN CARE PRIMELE COLECŢII DE ARTĂ DIN ROMÂNIA AU FOST LANSATE PE GOOGLE CULTURAL INSTITUTE

Pe 25 noiembrie, primele colecţii de artă şi tradiţie din România au fost lansate pe platforma online Google Cultural Institute.

Astfel, pe Google Cultural Institute pot fi consultate gratuit de utilizatorii de internet din întreaga lume imagini cu peste 800 de exponate (picturi, desene, obiecte de artă populară, artefacte religioase, fotografii, documente, dar şi o selecţie de obiecte de artă imortalizate la înaltă rezoluţie) din colecţiile Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Complexului Naţional Muzeal Astra din Sibiu, Asociaţiei Folclor Fără Frontiere, Ordinului Arhitecţilor din România, Fundaţiei Pro Patrimonio şi Fundaţiei Wassertalbahn (care se ocupă de trenul "Mocăniţa" de la Vişeul de Sus).

De exemplu, utilizatorii platformei Google Cultural Institute pot admira lucrări de la Muzeul Brukenthal, precum "Wilhelm IV de Bavaria", de Hans Schwab von Wertinger, "Iacoba de Baden", de Hans Schwab von Wertinger, "Natură statică cu cireşe", de Theodor Aman, şi "Omul cu tichie albastră", de Jan van Eyck.

Prezenţa acestor colecţii de artă pe platforma deţinută de Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, dovedeşte o dată în plus că România începe să aibă un cuvânt de spus pe piaţa mondială de artă, mai mult sau mai puţin tradiţională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici