ANALIZĂ: Cele trei şcoli de plagiat românesc. De la ticăloşie la Curaj

Trei exemple tipice, memorabile. Două gesturi publice: în premieră, a apărut un început de anchetă privind plagiatul omului de afaceri George Copos, iar preşedintele Klaus Iohannis a respins semnarea ordonanţei anti-plagiat înaintată de către Ministerul Educaţiei şi Parlamentul României.

1834 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Cele trei şcoli de plagiat românesc. De la ticăloşie la Curaj

ANALIZĂ: Cele trei şcoli de plagiat românesc. De la ticăloşie la Curaj (Imagine: Shutterstock)

Plagiatul românesc a înflorit pe măsură ce sistemul de învăţământ a fost căpuşat de politicieni şi, implicit, abandonat de profesori. Vom identifica trei momente, dar şi trei comportamente ale scenei politice româneşti recente:

1. Metoda ticăloasă. Anii 2000. Victor Ponta are o ascensiune fulminantă politic-profesională, susţinută de grupul de interese Adrian Năstase. Năstase deţinea nu doar poziţia politică, ci şi pe cea universitară într-un sistem, al învăţământului. Pe cât de mari erau grevele, nemulţumirile în învământ, pe atât Adrian Năstase, decident, întărea o singură zonă, cea înalt - universitară. Salarii, poziţii, sistem de interese şi clientelar. Unul dintre rezultate, venite din zona facultăţii de Drept-Bucureşti: „Curtea Penală Internaţională”, îndrumător ştiinţific al lucrării Adrian Năstase, autor Victor Ponta. Plagiatul lui Victor Ponta este rezultatul unui sistem care considera că poate împlini crima perfectă. Suntem stăpâni, cine să ne dovedească?

Iată mersul anchetei astăzi


2. Metoda Prostiei. 2014-2015. George Copos a scris în penitenciar , "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI". Lucrarea însă era a unui masterand al profesorului dr. Stelian Brezeanu de la Istorie-Bucureşti. Masterandul de atunci, C.Parfene şi-a recunoscut stupefiat lucrarea şi a înaintat, în consecinţă, documentele pentru o anchetă internă, soluţionată astăzi. Cum a fost posibil: George Copos s-a adresat unui grup de prestigiu, dar nu şi unuia de putere politică. Cine este Brezeanu? Specialist, care a considerat nu numai că se poate, dar şi-a dorit să ofere omului Copos, un lucru cu adevărat tocmit, inedit. I-a luat lucrarea unui student şi i-a făcut-o cadou unui om de afaceri în necaz. Gestul inconştient se observă fără multă cercetare: există puţine documente ce pot fi citate din secolul 16 în domeniu. Iar aceste documente stau nu pe internet, ci în Arhiva Naţională sau la Biblioteca Academiei. A vizitat George Copos aceste instituţii? Administraţia Penitenciarelor are dovada: mişcarea deţinuţilor. Profesorul Brezeanu are dovada: trufia. Cine îl va trăda pe Copos? Trufia, cercul vicios clientelar, dovada concretă: lucrarea lui C.Parfene?

Vezi detalii aici.

3. Metoda Stoica. Stoica MM, fost manager Steaua, scrie în 21 de luni de detenţie, 4 cărţi. ProSport analizează două dintre ele aici.

Ce avem de fapt?

Serie de emoticoane. "Competiţia”, una dintre lucrări, are 111 pagini, peste jumătate o reprezintă date statistice luate de pe siteul UEFA. În cazul lui MM Stoica nu avem nici ticăloşie, nici prostie/trufie. Reperul intelectual fundamental 2016 este internetul, emoticonul şi rezultatul UEFA. Pentru MM Stoica este exerciţiul său intelectual, doar ocupaţiunea de bază este fotbalul. Sigur, dovezile şi aici sunt simple: căutările pe internetul instituţiei penitenciare privind aceste rezultate. Aici, zona competentei universitare a aratat deriva, iar MMStoica a fost eliberat.

CONCLUZIA:

Justiţia va stabili în fiecare caz, gradul de vinovăţie, desigur.

Observăm însă că Ordonanţa ministrului Curaj, înaintată Parlamentului, ajunsă la promulgare, simbolic, este mai aproape de emoticoane şi de o loterie politică. De fapt, între Ordonanţa ministrului Curaj şi metoda folosită de MM Stoica nu există o mare diferenţă. Metoda se poate boteza Curaj-Stoica. Ordonanţa - serie de reacţii la presiunea grupurilor de interese politice. Să amintim, ministrul Adrian Curaj face parte dintr-o Academie de Siguranţă Naţională, o suprastructură finanţată de către stat, subordonată însă grupului Gabriel Oprea, el însuşi, cu rude, prieteni de cercetare şi gradaţie militară acuzaţi de plagiat.

Din declaraţiile preşedintelui la respingerea Ordonanţei antiplagiat, putem interpreta că în 2016 ministrul Adrian Curaj consideră că plagiatul, o adevărată molimă intelectuală, este un joc de Loto-Pronosport. Ministrul Curaj este reprezentantul în Guvern al grupului de arme şi idei intelectuale Gabriel Oprea, singurul care i-ar putea recunoaşte meritele acestei loterii politice. Generalul Gabriel Oprea este el însuşi în ancheta DNA şi într-un declin politic. Deci, grupul crimei perfecte, de pe vremea lui Victor Ponta este, pentru moment, în aşteptarea deciziei DNA şi a alegerilor locale. "Alianţele matrimoniale" politice sunt într-un moment de cumpănă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici