ANCOM va realiza un inventar al reţelelor publice de comunicaţii

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va realiza un inventar al reţelelor publice de comunicaţii, operatorii urmând să transmită, până la 1 ianuarie 2016, informaţii despre infrastructură existentă la 1 ianuarie 2015, a anunţat instituţia.

122 afișări
Imaginea articolului ANCOM va realiza un inventar al reţelelor publice de comunicaţii

ANCOM va realiza un inventar al reţelelor publice de comunicaţii (Imagine: Shutterstock)

"Furnizorii vor transmite autorităţii informaţii cu privire la segmentele de reţea, punctele de acces la reţea, comutatoarele, staţiile de distribuţie CATV operate şi cabinetele, camerele de tragere, conductele, stâlpii şi pilonii asociaţi acestora. Informaţiile primite de la furnizori vor permite ANCOM să demareze realizarea inventarului reţelelor publice de comunicaţii şi al elementelor de infrastructură asociate acestora prevăzut în Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Autoritatea va putea întocmi astfel hărţi care să redea stadiul acoperirii cu reţele publice de comunicaţii al localităţilor din România, precum şi o situaţie a elementelor de infrastructură disponibile.

ANCOM va putea folosi acest instrument pentru a identifica regiunile care necesită stimularea suplimentară a investiţiilor în infrastructură, precum şi pentru a asigura utilizarea partajată a elementelor de infrastructură.

Într-o primă fază, furnizorii de reţele publice de comunicaţii prin intermediul cărora sunt furnizate servicii de telefonie sau servicii de internet la puncte fixe cu un număr de conexiuni mai mare de 100.000, la nivel naţional, precum şi furnizorii de reţele radio mobile celulare publice, vor transmite ANCOM informaţii GIS (Geographical Information System) cu privire la elementele reţelei proprii şi la elementele de infrastructură asociate acestora instalate doar în municipiul Bucureşti.

Pentru restul teritoriului naţional, aceşti furnizori vor avea obligaţia de a transmite ANCOM informaţii la un nivel de detaliu mai redus (non GIS), urmând ca ulterior toate informaţiile transmise să fie informaţii GIS.

Furnizorii de de servicii de telefonie sau internet la puncte fixe care au sub 100.000 de conexiuni vor avea şi ei obligaţia de a transmite către autoritate informaţii non-GIS la nivel naţional privind dezvoltarea şi localizarea geografică a reţelelor publice de comunicaţii pe care le furnizează.

Prima raportare a acestor informaţii are ca termen data de 1 ianuarie 2016 pentru datele existente la data de 1 ianuarie 2015, urmând ca informaţiile să fie actualizate ulterior până la data de 1 iulie a fiecărui an cu datele existente la data de 31 decembrie a anului anterior.

Transmiterea informaţiilor se va realiza prin intermediul unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie de ANCOM, datele urmând a fi transmise în mod securizat, validate de o semnătură electronică certificată.

Decizia va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici