Barbu: Gândim un proiect amplu la Sarmizegetusa, care să includă şi Regia şi Ulpia Traiana

Un parc arheologic, care ar urma să cuprindă Sarmizegetusa Regia şi Sarmizegetusa Ulpia Traiana, dar şi un muzeu virtual, în care Capitala Daciei recostruită virtuală să fie vizitată de turişti, fac parte dintr-un proiect amplu, anunţat, joi, de ministrul Culturii, Daniel Barbu.

282 afișări
Imaginea articolului Barbu: Gândim un proiect amplu la Sarmizegetusa, care să includă şi Regia şi Ulpia Traiana

Barbu: Gândim un proiect amplu la Sarmizegetusa, care să includă şi Regia şi Ulpia Traiana (Imagine: Mediafax Foto)

Aflat, joi, în vizită la Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei, ministrul Culturii, Daniel Barbu a anunţat începerea unui proiect amplu privind construirea unui parc arheologic, care să cuprindă Sarmizegetusa Regia şi Sarmizegetusa Ulpia Traiana, şi a unui muzeu virtual în care Capitala Daciei, recostruită virtuală, să fie vizitată de turişti.

"Încercăm ca împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara, care administrează acum situl, cu Ministerul de Interne, care asigură paza şi în sit, şi mai ales Poliţia, care asigură recuperarea obiectelor ce sunt încă braconate aici să gândim un proiect mai amplu, evident şi cu specialişti, cu cercetători, de constituire a unui parc arheologic Sarmizegetusa, care să cuprindă ambele, şi Regia şi Ulpia Traiana. Situl e cu adevărat remarcabil şi merită să fie beneficiarul unei legi speciale, care să uşureze într-un fel toate amenajările care vor fi făcute aici, pentru că oricât de preţios ar fi el, nu trebuie muzeificat, pus într-o vitrină de sticlă şi neatins. Rostul lui este cel de a fi văzut de cât mai mulţi cetăţeni, nu numai de specialişti", a declarat ministrul Culturii.

Ministrul Daniel Barbu a vorbit şi despre un muzeu vitual, o reconstrucţie a Capitalei Daciei, care ar ajuta turiştii să-şi imagineze cum arăta zona în perioada sa de prosperitate.

"Sub controlul foarte riguros al specialiştilor vom încerca să dăm viaţă acestui sit, să-l facem mult mai cordial. (…) Trebuie să utilizăm, o facem prea puţin în România, aceste noi metode de alcătuire şi prezentare a muzeelor. Chiar şi muzee mari, care au inventare foarte preţioase folosesc aceste tehnici, care creează senzaţia de reconstrucţie virtuală a sitului, poţi să călătoreşti prin el imaginar şi să-l înţelegi mai bine decât o poţi face cu ochiul liber, uitându-te în jur şi încercând să te dumireşti cam cum a putut să arate. Arheologii ştiu foarte bine cum arăta cea mai mare parte a sitului şi deci ne vor ajuta pe noi, care suntem profani, să înţelegem asta cu mijloace tehnice", a spus Barbu.

El a remarcat faptul că în ultimele luni, de când administrarea a fost preluată de Consiliul Judeţean Hunedoara, zona sitului Sarmizegetusa Regia a fost curăţată, a fost instituită pază şi au fost montate indicatoare, dar a făcut referiri şi la drumul de acces spre sit, pietruit şi plin de gropi.

"Constat că e o mare îmbunătăţire care a survenit deîndată ce situl a fost preluat de CJ. S-a pus mai mult suflet şi pasiune decât am fi putut-o noi face de la Bucureşti. (…) Tot Consiliul Judeţean va trebui să reflecteze şi pentru rezolvarea problemei căii de acces. Înţeleg că sunt mai multe ipoteze legate de fondurile europene. Pe bani publici, legea nu permite CJ să facă acest drum, până nu se termină investiţiile în curs. S-a ratat aici asfaltarea acestui drum în 2005 din cauza opoziţiei politice, a PDL, care acum se plânge că nu a fost asfaltat, ceea ce e oarecum tipic", a mai spus ministrul Culturii.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetăţuia, Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a preluat în luna februarie, de la Ministerul Culturii, patrimoniul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici