Bugetul CNA pe 2015, de 8,01 mil. lei, avizat cu un amendament care prevede majorarea cu 50.000 lei

Bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe anul 2015, în cuantum de 8.010.000 de lei, a fost avizat favorabil, marţi, de comisiile reunite pentru cultură din Parlament, fiind aprobat şi un amendament care prevede suplimentarea acestei sume cu 50.000 de lei.

86 afișări
Imaginea articolului Bugetul CNA pe 2015, de 8,01 mil. lei, avizat cu un amendament care prevede majorarea cu 50.000 lei

Bugetul CNA pe 2015, de 8,01 mil. lei, avizat cu un amendament care prevede majorarea cu 50.000 lei (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Bugetul CNA pe 2015 a fost avizat favorabil cu o largă majoritate, fiind înregistrate patru voturi "împotrivă" şi nicio "abţinere".

Consiliul Naţional al Audiovizualului, o instituţie finanţată 100% de la bugetul de stat, a solicitat pentru 2015 suma de 8.015.000 de lei, în scădere cu 6,62% faţă de anul acesta, când a avut 8.583.000 de lei, potrivit proiectului de buget al CNA pe anul viitor.

La şedinţa de marţi a comisiilor reunite pentru cultură din Parlament, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a precizat că instituţia are nevoie de o majorare a bugetului, pentru o bună funcţionare.

"Dacă aveţi cum să comparaţi cu ceea ce am avut în 2014, bugetul aprobat, o să vă rezulte o diminuare a propunerii de proiecţie bugetară pe 2015 cu 7%. Suntem în faţa dumneavoastră ca vă să solicităm sprijin doar de o ajustare în plus cu 6%, nu cât ne-a fost dat jos, din următoarele motive: la cheltuielile de personal nu reuşim să asigurăm drepturile salariale cuvenite personalului CNA, în cuantum de 144 de posturi bugetate, aprobate de minister. Probabil, dintr-o comunicare defectuoasă (...), ultimii doi membri care au făcut posibilă funcţionarea Consiliului au fost numiţi pe 3 decembrie şi a durat până şi-au luat posturile în primire şi am putut să trecem acest buget care necesita aprobarea Consiliului. Avem o altă majorare de 224.000 de lei la «Bunuri şi servicii», care nu înseamnă decât să ne putem achita cheltuielile de sediu - CNA funcţionează pe două etaje ale unei clădiri care este în proprietatea Parchetului General, la care se adaugă o obligaţie asumată dintr-o hotărâre de guvern din 2013, respectiv campania de comunicare de trecere la digitalizare. Şi nu facem altceva decât să vă mai cerem 40.000 de lei pentru conservarea bazei de date a licenţelor. Într-un cuantum cu totul de 520.000 de lei. Adăugăm aceşti 520.000 de lei la ceea ce avem acum aprobat şi suntem în continuare sub ceea ce ni s-a aprobat pe 2014", a declarat Laura Georgescu.

Drept urmare, Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, a propus aprobarea unui amendament de 50.000 de lei, din care 15.000 de lei să acopere cheltuielile de personal şi 35.000 de lei pentru cheltuielile de intabulare, pentru că explicaţiile i s-au părut "pertinente" pe cele două zone.

De asemenea, la şedinţa de marţi, Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, a reiterat cererea lui privind demisia Laurei Georgescu din funcţia de preşedinte al CNA.

CNA adoptase pe 9 decembrie un proiect de buget pe anul viitor care era mai mare decât cel care a intrat marţi în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Acel proiect adoptat de majoritatea membrilor CNA prevedea că instituţia are nevoie anul viitor de un buget de 10.250.000 de lei. Preşedintele Consiliului, Laura Georgescu, nu a votat proiectul dezbătut pe 9 decembrie, care a fost adoptat însă de colegii săi - Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici