COMENTARIU: Cuminţenia pământului, cuminţenia patriotismului. Reuşita eşecului

10 zile mai sunt până la închiderea subscripţiei publice. S-au adunat fix 831.174 euro din 11 milioane de euro. ”Cuminţenia pământului” a lui Brâncuşi este un test tipic privind patriotismul, competenţa, mobilizarea românească.

3053 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Cuminţenia pământului, cuminţenia patriotismului. Reuşita eşecului

COMENTARIIU: Cuminţenia pământului, cuminţenia patriotismului. Reuşita eşecului (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

2 euro ori aproape cincimilioane cincisute de mii înseamnă unsprezece milioane de euro. Calcul elementar, nu? Suntem peste 4,75 milioane de angajaţi în România şi, oficial, 2 milioane în lumea largă. S-au strâns peste 800.000 de euro din peste 45000 de sms-uri şi alte donaţii. Pe scurt, campania este un eşec. ”Cuminţenia” nu va fi de nasul poporului. Ce s-a întâmplat?

Patriotismul este cam de doi lei, mai precis 831.174 euro. Dacisme, extremisme, patriotisme, politicianisme de tot felul au făcut paşi înapoi când a fost vorba de Brâncuşi. Brâncuşi este al altora, nu este Brâncuşiul meu. În România de astăzi funcţionează zeci de tendinţe ideologice invocând patriotismul ca basm de trezit conştiinţele. Patriotismul nostru al tuturor este un basm. Brâncuşi? Demagogie.

Dar să dăm vina pe scăpărici.

Scăpăriciul, campania de promovare a subscripţiei, a fost de-o cuminţenie fără sfârşit. Nu a avut emoţie, nu a găsit drumul către diversitatea grupurilor sociale. Fata ghemuită pe vine nu a fost virală, n-a prins. În ţara asta sunt ţigani, homosexuali, feisbucişti, afacerişti, burtoşi, manelişti, festivişti, mitocani, căpşunari, bişniţari, intelectuali, profesori, fotbalişti, oameni cinstiţi, microbişti, muncitori, doctori cu doctorat, doctor de toate organele, ospătari şi multe alte fracturi, fricţiuni. Niciun nerv nu a fost atins intens. Brâncuşi este o piatră.

Dar să dăm vina pe un lider de campanie, un charismatic.

Politicienii, chiar din opoziţie, au fugit ca de tămâie, tehnocraţii n-au trecut puntea. Brăncuşi, un diavol care-i trage-n jos în sondaje. DNA-ul trebuia să-l bage la beci pe Brăncuşi ca Dragnea, Gorghiu, Blaga, Ponta, Tăriceanu, Băsescu să se implice şi să-l scoată de sub urmărire culturală. De la Cioloş la Şuteu şi Isărescu niciunul n-a rupt bariera. Niciunul nu a apelat la oameni de afaceri, la donare de salarii BNR, de exemplu, ca formă de imagine într-o controversă unde s-au pierdut caii. Fiecare, vorba aia, şi-a făcut datoria. Brâncuşi, pentru populime, a devenit un înfumurat, un arogant, un coate goale care vrea bani cu nemiluita.

Dar să dăm vina pe intelectuali.

Ignoranţii, fudulii şi-au făcut jocul. Nu au treabă ei. L-au înjurat pe Brâncuşi de l-au îndoit. ”Eu nu dau bani, de ce, ce nevoie am, să-i îmbogăţim pe nişte rude şi avocaţi? Da, în afară de un Pleşu, de un Perjo, de un Ghenie, restul au tăcut în bumbace şi cojoace. Tăcerea lor a dus la denigrarea însăşi a lui Brâncuşi. Brâncuşi are o imagine proastă în România lui 2016. Atenţie, trebuie menţionat că Brâncuşi e mort din 1957. Ignoranţii ni l-au mai îngropat o dată.

Probabil, tehnocraţii au pregătită o soluţie patriotică. Sper. Cu o înjurătură aleasă le vom fi şi aşa datori. Brâncuşi se întoarce, patriotic, în groapă. A fost o campanie, nu? Brâncuşi al cui este?

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici