Concerte şi proiecţii de imagini pe clădiri, la Festivalul Baroc de la Timişoara

Concerte, proiecţii cu imagini ale Timişoarei de altădată pe clădiri din oraş şi o ceremonie la care vor fi aprinse 140 de lumânări vor avea loc în cadrul Festivalului Baroc de la Timişoara, care se va desfăşura de luni până duminică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

249 afișări
Imaginea articolului Concerte şi proiecţii de imagini pe clădiri, la Festivalul Baroc de la Timişoara

Concerte şi proiecţii de imagini pe clădiri, la Festivalul Baroc de la Timişoara (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatorii Festivalului Baroc de la Timişoara, a treia ediţie a evenimentului începe luni, la ora 17.00 şi se va încheia duminică, interval în care vor avea loc evenimente pentru a comemora personalităţi ce au trăit în secolele XVII-XIX, precum Anton Pann şi Jean Phillipe Rameau.

Festivalul îşi propune să prezinte viaţa de zi cu zi a Cetăţii Timişoara şi a locuitorilor acesteia, înainte şi după 1716, precum şi legăturile între comunităţile prezente în zona Banatului: români, sârbi, austrieci, maghiari şi şvabi.

"Festivalul Baroc doreşte să reînvie spiritul Timişoarei de altădată, un vechi oraş important al monarhiei dunărene şi al Europei Centrale şi să readucă în memoria contemporanilor gloria oraşului ideal baroc din secolul al XVIII-lea", spun organizatorii.

Festivalul va începe la Bastionul Theresia, cu un concert de muzică barocă. Tot luni, la ora 20.00, la Opera Naţională din Timişoara va avea loc spectacolul de lumini, culoare, muzică, teatru şi balet "Masca fluidă".

Marţi, de la ora 19.00, la Biserica Piaristă va avea loc un concert de muzică veche susţinut de ansamblul "Carmina Renascentia", iar miercuri, de la aceeaşi oră, în Sala Festivă a Vicariatului Sârbesc va avea loc concertul "Tezaur de muzică barocă din Balcani", susţinut de prof. dr. Uroš Dojčinović, la chitară.

Joi, la Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii va avea loc un concert cu muzică de J. S. Bach, susţinut de soliştii Ovidiu Rusu, Corina Murgu, Nada Petrov, Sergiu Cârstea, Pavel Santa şi Cătălin Vinars.

Vineri, la Sinagoga din Cetate va avea loc ceremonia aprinderii celor 140 de lumânări, tradiţie a Timişoarei lui Eugeniu de Savoya şi a Festivalului Baroc de la Timişoara. Evenimentul va fi însoţit de un spectacol numit "Imaginarium Baroc-Muzica şi imaginile Timişoarei secolului XVIII". Astfel, conceptul Imaginarium prezintă, prin proiecţii pe clădiri, povestea Timişoarei de demult, într-un spectacol de muzică şi imagine prezentat de trupa Peregrinii.

Muzica live va fi însoţită de proiecţia imaginilor de epocă şi de ceremonialul tradiţional al Festivalului Baroc - aprinderea celor 140 de lumânări care amintesc de seara de 17 octombrie 1716. Atunci, ele marcau ziua de naştere a Prinţului Eugen, eliberatorul cetăţii.

Programul festivalului va continua vineri, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Piaţa Unirii, cu un concert de muzică românească veche şi otomană.

Sâmbătă, de la ora 11.00, la Teatrul pentru copii "Merlin" va avea loc spectacolul "Avarul, repetiţie pentru rege", iar la ora 17.00 la Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă din Piaţa Unirii, va avea loc un concert de muzică barocă.

Duminică, la ora 11.00 va începe concursul "Vânătoarea de comori", la care timişorenii sunt invitaţi să descopere comori în centrul oraşului. Startul se va da în faţa Infocentrului Turistic de pe strada pietonală Alba Iulia.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Baroc se va încheia cu un concert susţinut la Filarmonica "Banatul" din Timişoara, iar intrarea la toate aceste evenimente este liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici