Doliu în teatru şi cinematografia românească. A murit actriţa Camelia Zorlescu

  • Doliu în teatru şi cinematografia românească.
  • A murit actriţa Camelia Zorlescu, la 84 de ani.
  • Împătimită de teatru, o prezenţă feminină stilată, o viaţă în teatru.
  • Peste 30 de ani pe scena Teatrului Nottara.
883 afișări
Imaginea articolului Doliu în teatru şi cinematografia românească. A murit actriţa Camelia Zorlescu

Camelia Zorlescu, dreapta

„Cu nespus regret anunţăm trecerea în nefiinţă a marei actriţe Camelia Zorlescu”, arată într-un mesaj Teatrul „Nottara”.

Camelia Zorlescu s-a născut la Galaţi, în 1938. De mică a simţit care îi e drumul: cânta, dansa, spunea poezii pe scena din curtea bunicilor. Şi joaca i-a devenit profesie.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Dina Cocea, Ion Cojar şi Ion Olteanu.

A fost repartizată la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde tocmai se înfiinţase secţia în limba română. Acolo a luat şi primul premiu important, pentru rolul din Doi pe un balansoar, spectacol în care îl avea partener pe Constantin Diplan.

Din 1965, a fost actriţă a Teatrului Nottara. A venit prin concurs, alături de Ştefan Iordache şi Gilda Marinescu, sub directoratul lui Horia Lovinescu. Primul rol, în 1966, în spectacolul Au fost odată două orfeline, în regia Sandei Manu, alături de o distribuţie remarcabilă: Liliana Tomescu, Melania Cârjă, Ştefan Tapalagă.

Şi a urmat o carieră construită cu multă dăruire şi cu iubire.

„O regăsim în distribuţiile unor spectacole care au făcut săli pline la Nottara: Meşterul Manole de Octavian Goga, regia: Ion Olteanu, O casă onorabilă de Horia Lovinescu, regia: Lucian Giurchescu, Othello de Willliam Shakespeare, regia: Cornel Todea, Năzdrăvanul Occidentului de J.M. Synge, regia: Ion Olteanu, Ultima oră de Mihail Sebastian, regia: Valeriu Moisescu, Audienţă la consul de Ion Brad, regia: Ion Cojar, Timon din Atena de William Shakespeare, regia: Dinu Cernescu, Sentimente şi naftalină de Sidonia Drăguşanu, regia: Mihai Berechet, Pensiunea doamnei Olimpia de I.D. Şerban, regia: Constantin Dicu, Karamazovii de Horia Lovinescu, regia: Dan Micu, Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, regia: Alexandru Dabija, Brăţara falsă de Paul Everac, regia: Eugen Todoran, Scapino, după Molière, regia: Alexandru Dabija, Floarea de cactus de Pierre Barillet şi Pierre Gredy, regia: Mircea Cornişteanu, Într-o dimineaţă de Mihai Ispirescu, regia: Dan Micu, Henric al IV-lea de Luigi Pirandello, regia: Dominic Dembinschi, Păguboşii, după M.R. Paraschivescu, regia: Gelu Colceag, Sinucigaşul de Nicolai Erdman, regia: Cornel Mihalache, Prinţul negru de Iris Murdoch, regia: Cornel Todea, Întâlnire la Senlis de Jean Anouilh, regia: Geo Saizescu, Soţul păcălit de Molière, regia: Mircea Cornişteanu, Titanic vals de Tudor Muşatescu, regia: Dinu Cernescu, Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, regia: Vlad Massaci. O regăsim şi în distribuţiile multor filme, semnate de regizori importanţi: Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Alecu Croitoru, Nicolae Corjos, Nae Caranfil. Pentru rolul din filmul Medalia de onoare, regia: Călin Peter Netzer, a fost nominalizată la Premiile Gopo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune. Rămas-bun, doamnă Camelia Zorlescu!”, transmite Teatrul Nottara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici