Drobotă, românul din spatele site-ului de partea lui Trump. Falsul, biografia şi Opera

Ovidiu Drobotă are 23 de ani este in spatele EndingTheFed.com, unul dintre cele mai prolifice surse de ştiri false în campania prezidenţială americană, conform Inc şi Buzzfeed. Se bucură astăzi de celebritatea de-un click. Dar cât de mult înţeleg, de fapt, Drobotă şi audienţa lui, ce-i ştirea?

1523 afișări
Imaginea articolului Drobotă, românul din spatele site-ului de partea lui Trump. Falsul, biografia şi Opera

Drobotă, românul din spatele site-ului de partea lui Trump. Falsul, biografia şi Opera

Drobotă nu are legătură cu educaţia sa şi nici cu jurnalismul. Şcoala şi jurnalismul din România, da. Drobotă are audienţă? Ăsta-i trendul? Da. 4 fake-uri dinEndingTheFed.com au generat aproximativ 3 milioane de distribuiri, comentarii, reacţii: Papa l-ar fi sprijinit pe Trump, un text referitor la ISIS si e-mailurile lui Clinton, legea i-ar interzice lui Hillary să ocupe o poziţie publică, "trădătoarea" Megyn Kelly de la Fox.

3,3 milioane de vizitatori unici, cei mai mulţi atraşi prin Facebook.

TITLURILE ZILEI

Drobotă ”rupe”. Nici el, nici cele 3 milioane lunar nu ştiu ce este ştirea şi nici nu au probleme de etică. Ca să ai ştire de ştire sau probleme de etică, trebuie să fii ştiut ce-s alea. Ori şcoala şi jurnalismul românesc nu au creat dubii, iar internetul l-a educat cu viralul, nu cu moralul. Pe scurt, nu e problema lui Drobotă şi nici a celor 3 milioane. Ci a şcolii şi, culmea, a jurnalismului în sine. Să-i privim biografia. Un bacalaureat, un abandon de facultate, opţiuni pentru naţionalism, hackerit şi fake. Biografia lui se leagă de Partidul Noua Romanie, de o scurtă perioadă de hackerit pedepsită de tribunale şi de Expunere.com, flaşnetă de stereotipuri anti-minorităţi de tot felul.

Să nu uităm, Drobotă nu are chipul eticii, ori principiilor, ci are chipul milioanelelor lui de unici. Între fake şi adevăr, aleg traficul. Drobotiştii nu pierd timp cu verificarea ştirilor sau ale propriilor principii. Preferă prejudecata, care este uşor digerabilă. Aveţi portretul drobotiştilor în declaraţia:

"În octombrie 2015 am aflat de Donald Trump şi mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul ca era un outsider. Şi m-am gândit că pot să-l ajut să câştige preşedinţia SUA creând un site. Am creat endingthefed.com. Imi pare rău ca am publicat ştiri false, le-am şters între timp, dar la timpul publicării, nu ştiam că sunt false", a declarat Drobotă pentru inc.com.

Deci, simpatie. Potenţial descoperit de trafic. A făcut audienţă cu fakeuri, apoi le-a retras. Nici acum nu este convins în mod real că a greşit. Şi, de fapt, nu a greşit. Conform lumii lui virtuale de 3 milioane. Conspiraţionistă, naţionalistă, pro-rusă, pro-Trump. Când Facebook sau Google declară azi că declanşează cruciala anti-fake, uită că proprii algoritmi şi unici sunt greu de ucis.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici