Elevi olimpici de la trei colegii din Bucureşti lucrează la aplicaţii pentru site-ul Guvernului

Un număr de 25 de elevi, olimpici la matematică şi informatică, de la Colegiul Naţional Tudor Vianu, Colegiul Naţional Elena Cuza, Colegiul Naţional George Coşbuc, lucrează sămbătă şi duminică la realizarea a patru site-uri care să asigure o mai bună transparenţă a activităţilor Guvernului.

701 afișări
Imaginea articolului Elevi olimpici de la trei colegii din Bucureşti lucrează la aplicaţii pentru site-ul Guvernului

Elevi olimpici de la trei colegii din Bucureşti lucrează la aplicaţii pentru site-ul Guvernului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Este vorba despre site-urile: buget.gov.ro care va curprinde datele privind bugetul de stat într-o formă uşor de înţeles, angajati.gov.ro cu datele privind angajaţii din administraţia publică, inclusiv consilierii personali ai premierului, posturi.gov.ro cu datele privind posturile vacante scoase la concurs în administraţia publică, petitii.gov.ro cu iniţiativele cetăţenilor, pe domenii de interes, data.gov.ro ce facilitează accesul publicului la datele incluse în platformele de prezentate.

"Avem 25 de elevi de la clasele de matematică-informatică de la Liceul Tudor Vianu, Colegiul Naţional Elena Cuza, Colegiul Naţional George Coşbuc care timp de două zile au de rezolvat patru aplicaţii guvernamentale, respectiv site-uri care să asigure transparenţa pe zona de buget, petiţii, angajaţi şi angajări. Rezultatele vor fi prezentate duminică după amiază. Proiectul a fost gândit având la bază mai multe idei. Prima idee este aceea de a asigura un anumit tip de deschidere a Guvernului către elevi, către tineri, pentru a vedea cum anume se construiesc anumite politici guvernamentale. A doua idee este aceea de a da posibilitatea să participe la această construcţie, pentru că aceste site-ui înseamnă de fapt punerea în practică a politici Guvernului de deschidere şi transparenţă. Nu în ultimul rând, pentru ei, sunt elevi de la clasa a X-a până la a XII-a să înţeleagă mecanismele guvernamentale", a declarat, sâmbără, ministrul Educaţiei Remus Pricopie la Guvern cu prilejul lansării maratonului de programare (hackathon).

Ministrul a precizat că acţiunea nu va fi ultima de acest gen realizată de către Guvern, iar elevii şi studenţii vor mai fi implicaţi în astfel de proiecte.

"Nu este nici prima nici ultima acţiune de aceste gen. Elevii şi studenţii vor fi implicaţi în mai multe proiecte. Rezultatele muncii lor vor fi preluate apoi de către Guvern care le va implementa. De aceea ce fac acum elevii se vor ocupa consilierii de pe zona de IT de la Guvern care vor avea responsabilitatea să le pună în aplicare. Buget.gov.ro va fi un site pe care toate informaţiile despre buget vor fi prezente. Pe angajaţi.gov.tro vor fi trecuţi toţi angajaţii Guvernului, inclusiv consilierii personali, la petiţii.gov.ro într-un fel funcţionează şi astăzi. Cei care au ceva de reclamat, de sesizat într-un mod transparent postează pe site solicitarea care poate fi văzută de toată lumea, care devine oficială şi care trebuie rezolvată în termen legal", a mai spus Pricopie.

Potrivit ministrului, elevii lucrează voluntar în cele două zile şi vor primii premii la final.

Pricopie a afirmat că cei 25 de elevi au fost selectaţi de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi liceele de la care provin.

"Sunt aici elevi cu rezultate foarte bune, nu doar la clasă ci şi la olimpiadele internaţionale de la liceele din Bucureşti", a spus demnitarul.

Întrebat dacă Guvernul face o economie folosind elevi pentru realizarea acestor aplicaţii, ministrul educaţiei a spus că nu.

"Nu cred că problema principală aici este cea a economiei, cred că problema principală este să existe un anumit tip de interacţiune între diferitele etaje: avem zona de guvernare, care în general este privită ca una opacă, netransparentă, nu se ştie ce se întâmplă în interiorul cutiei negre. Noi ne asumăm un alt tip de guvernare în care oamenii să vină sa vadă ce se întâmplă, cum se construiesc politicile. Problema principală nu este cea a economiei, ci a implicării lor", a explicat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici