Filmul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, a primit premiul special al juriului UCIN

Filmul "Despre oameni şi melci", în regia lui Tudor Giurgiu, a primit premiul special al juriului Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2012, la gala trofeelor UCIN care a avut loc vineri seară, la Cinema Studio din Capitală.

468 afișări
Imaginea articolului Filmul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, a primit premiul special al juriului UCIN

Tudor Giurgiu (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Uniunea Cineaştilor nu a mai acordat anul acesta marele premiu, iar premiul special al juriului a revenit filmului "Despre oameni şi melci", în regia lui Tudor Giurgiu, în timp ce premiul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat lui Radu Jude, pentru lungmetrajul "Toată lumea din familia noastră".

La gala de vineri seară, juriul UCIN a acordat premiul Opera Prima, pentru debut în lungmetraj, regizorului Gabriel Achim, pentru filmul "Visul lui Adalbert".

De asemenea, juriul a decis să acorde premiul pentru interpretare feminină actriţei Mihaela Sîrbu, pentru rolurile din "Toată lumea din familia noastră" şi "Tatăl fantomă", în timp ce premiul pentru cea mai bună interpretare masculină i-a revenit actorului Şerban Pavlu, pentru rolul din filmul "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit Sofiei Nicolaescu, pentru partitura din filmul "Toată lumea din familia noastră", iar distincţia pentru cel mai bun rol secundar masculin, lui Tudor Smoleanu, pentru interpretarea din "Şi caii sunt verzi pe pereţi", în regia lui Dan Chişu.

"Un gând, un vis, Doyle ş-un pix", de Bogdan Ilie-Micu, a fost premiat la categoria "cel mai bun documentar", în timp ce premiul pentru cel mai bun film de televiziune a revenit producţiei "după FEL şi CHIP", realizată de Paula Onet.

Totodată, premiul pentru cea mai bună imagine i-a revenit lui Adrian Silişteanu, pentru "Undeva la Palilula", în timp ce premiul pentru cel mai bun scenariu i-a fost acordat lui Ionuţ Teianu, pentru "Despre oameni şi melci".

Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră i-a revenit lui Vasile Sirli, pentru filmul "Undeva la Palilula", în regia lui Silviu Purcărete, iar premiul pentru costume i-a fost acordat Liei Manţoc, pentru acelaşi lungmetraj.

Premiul pentru cele mai bune decoruri i-a fost acordat lui Helmuth Sturmer şi Dragoş Buhagiar, pentru debutul în regia de film al lui Purcărete "Undeva la Palilula", iar premiul pentru cel mai bun montaj, Nitei Chivulescu, pentru lungmetrajul "Despre oameni şi melci".

Juriul UCIN a decis ca premiul pentru cea mai bună carte de teorie cinematografică să îi revină lui Andrei Gorzo, pentru volumul "Lucruri care nu pot fi spuse altfel", iar distincţia pentru cea mai bună monografie despre cinema, lui Călin Stănculescu, pentru volumul "Radu Gabrea - Biografia unei opere".

Premiul pentru cel mai bun producător de film i-a fost acordat, vineri seară, Adei Solomon, pentru contribuţia deosebită în promovarea tinerilor cineaşti.

Juriul a mai acordat două premii de excelenţă, unul pentru operă critică şi istorică în domeniul filmului, de o excepţională importanţă, şi unul pentru o operă cinematografică unanim recunoscută pe plan internaţional. Cele două personalităţi cărora le-au revenit distincţiile sunt criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil, respectiv regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu.

Regizorul Cristian Mungiu a ales să nu îşi înscrie filmul "După dealuri" - inclus anul acesta pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin - în competiţia de anul acesta a trofeelor decernate de Uniunea Cineaştilor.

Referitor la decizia lui, Cristina Corciovescu, preşedintele juriului secţiunii lungmetraj, a spus, vineri seară, pe scena de la Studio: "Este vorba, aici, despre un lucru destul de grav, de o lipsă a unei coeziuni de breaslă. Noi, totuşi, şi îndrăznesc să ne includ şi pe noi criticii, suntem o breaslă şi ar fi bine să fim mai aproape. Eu nu cred că toţi de la Hollywood se iubesc de nu mai pot unii pe alţii, dar aţi văzut că la evenimente importante se îmbracă frumos, zâmbesc, se sărută şi îşi aplaudă câştigătorii. Este foarte frumos, foarte bine, indiferent de ce este în sufletul lor. Vreau să punctez în final că Uniunea Cineaştilor a făcut paşi importanţi pentru a milita pentru această coeziune de breaslă, luând în considerare toţi cineaştii, indiferent dacă ei sunt sau nu sunt membri ai uniunii noastre".

Tot vineri seară, Uniunea Cineaştilor a acordat, in memoriam, premiul academic "Mihnea Gheorghiu" pentru artă cinematografică criticului şi istoricului de film George Littera, pentru cartea "Pagini despre film", ediţie îngrijită de Ileana Littera şi criticul şi istoricul de film Marilena Ilieşiu.

Juriul care a acordat premiile a fost format din Cristina Corciovescu - preşedinte, Ştefan Antonescu, Mircea Bunescu, Sotir Caragata, Silvia Cusursuz, Dana Duma, Victoria Marinescu, Adrian Sitaru şi Ştefan Velniciuc.

La categoriile dedicate scurtmetrajelor, premiul special al juriului a fost acordat filmelor "Misterul de la Baloteşti" şi "Ultima frontieră" - realizatori Carmen Avram şi Carmen Moise. Trofeul pentru film de ficţiune i-a revenit producţiei "De azi înainte" (scenariul şi regia Dorian Boguţă), iar premiul pentru film documentar a fost acordat peliculei "Vasile Soporan" (regia şi imaginea Francisc Mraz).

Premiul pentru cea mai bună imagine i-a revenit lui Ion Cristodulo, pentru imaginea din filmul "Arheologul", iar premiul pentru cel mai bun montaj i-a fost acordat lui Leonard Zsold, pentru filmul "Ultima frontieră".

Juriul secţiunii a decis ca premiul pentru interpretare masculină să-i revină lui Teo Corban, pentru rolul din filmul "De azi înainte", iar premiul pentru interpretare feminină, Mirelei Oprişor, pentru rolul din filmul "De azi înainte".

Distincţia UCIN pentru debut actoricesc i-a revenit lui Cătălin Jugravu, pentru rolul din filmul "De azi înainte".

Premiul pentru film de animaţie experimental i-a fost acordat lui Alexandru Petru Bădeliţă, producător şi realizator al filmului "Pescuitorii de imagini".

Juriul pentru scurtmetraj a fost format din Tora Vasilescu - preşedinte, Mihai Buzura, Nita Chivulescu, Viorel Domenico, Bujor Râpeanu şi Mihai Şurubaru.

Premiile Uniunii Cineaştilor din România au fost acordate pentru prima dată în 1971 şi numără până în prezent peste 40 de ediţii.

Printre laureaţii UCIN s-au numărat de-a lungul timpului: Lucian Pintilie, Dan Piţa, Andrei Blaier, Constantin Vaeni, Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Stere Gulea, Nae Caranfil, Hanno Hoffer, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Marian Crişan, Adrian Sitaru, Călin Peter Netzer.

Câştigătorii premiilor UCIN de anul acesta au fost aleşi dintre cele 48 de producţii înscrise în cele două secţiuni, lungmetraj (ficţiune, documentar) şi scurtmetraj, conform regulamentului care permite atât participarea filmelor sprijinite de o casă de producţie, precum şi a celor independente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici