Google: Nu noi am ucis industria ziarelor

Krishna Bharat, inventatorul şi CEO al Google News, a declarat că nu crede că Google a ucis industria ziarelor, ci consideră că ajută la salvarea presei scrise, informează theaustralian.com.au.

63 afișări
Imaginea articolului Google: Nu noi am ucis industria ziarelor

Google: Nu noi am ucis industria ziarelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inventatorul Google News, serviciul care adună articole din sute de ziare online din întreaga lume, a fost acuzat de uciderea industriei ziarelor tipărite.

Analiştii industriei sunt de părere că inventarea Google News în 2002 a accelerat impactul internetului asupra ziarelor şi a condus la o scădere accentuată a tirajelor din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

Totuşi, Bharat a declarat că Google News nu este vinovat de faptul că ziarele oferă gratuit conţinuturi pe internet. El a mai subliniat că ziarele publicau gratuit ştiri online cu mult înainte de crearea Google News.

"Mica Publicitate dispăruse cu mult înainte să apărem noi. Nu noi am provocat asta. Adevărul este că internetul este gratuit, susţinut de publicitate", a mai spus Bharat.

De asemenea, el a mai precizat că Google a încercat să colaboreze cu grupuri de presă pentru a le ajuta să scoată bani din conţinuturile pe care le publică pe internet. Aceasta include şi taxele de acces la versiunile online ale ziarelor, pe care internauţii trebuie să le plătească pentru a accesa conţinuturile digitale ale unei publicaţii, pe modelul Financial Times sau Wall Street Journal.

Pe de altă parte, numărul de abonamente la ziare a scăzut dramatic în Statele Unite, dar şi în Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici