Iranul autorizează din nou accesul la Gmail

Autorităţile iraniene au permis din nou accesul la mesageria electronică Gmail, serviciu gratuit şi relativ securizat al companiei Google, a anunţat luni agenţia de presă Mehr.

135 afișări
Imaginea articolului Iranul autorizează din nou accesul la Gmail

Iranul autorizează din nou accesul la Gmail (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Mohammad Reza Miri, un oficial al Ministerului Telecomunicaţiilor, blocajul Gmail era involuntar, autorităţile având în vedere numai să consolideze restricţiile de acces la site-ul de Internet YouTube după difuzarea unor fragmente dintr-un film care denigra islamului şi profetul.

"Din păcate, nu avem încă instrumentul tehnic pentru a diferenţia cele două servicii. Ne-am dorit să blocăm YouTube, dar Gmail a fost, de asemenea, blocat (...) involuntar", potrivit lui.

"Categoric, nu ne dorim ca YouTube să fie accesibil. În consecinţă, Ministerul Telecomunicaţiilor încearcă să găsească o soluţie tehnică pentru a rezolva această problemă în scopul de a bloca YouTube în protocolul HTTPS şi doar Gmail să fie accesibil", a adăugat el. "Aceasta se va întâmpla în curând".

Un oficial din cadrul Ministerului Justiţiei a anunţat la 24 septembrie că "Google şi Gmail vor fi filtrate", până la un nou ordin. 

Numeroşi oameni de afaceri iranieni, a căror activitate este deja complicată din cauza sancţiunilor occidentale legate de programul nuclear iranian, utilizează Gmail pentru a comunica şi schimba documente cu partenerii lor străini.

Autorităţile iraniene au mai întrerupt temporar accesul la Google şi la Gmail în februarie, înaintea alegerilor legislative din martie în Iran, iar reţelele sociale precum Facebook sau Twitter sunt frecvent blocate în ţară.

Regimul iranian acuză occidentalii că utilizează Internetul pentru a duce un "război nedeclarat" care urmăreşte să-i destabilizeze şi autorităţile au anunţat implimentarea unui "internet iranian" oficial mai rapid şi mai sigur în paralel cu reţeaua internaţională de Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici