La Repubblica a avut prima pagină albă, în semn de protest faţă de legea interceptărilor

Ediţia de vineri a cotidianului italian de stânga La Repubblica avea prima pagină albă, în semn de protest faţă de o nouă lege foarte controversată care limitează utilizarea interceptărilor convorbirilor telefonice în anchetele judiciare şi publicarea acestora de către presă.

20 afișări
Imaginea articolului La Repubblica a avut prima pagină albă, în semn de protest faţă de legea interceptărilor

La Repubblica a avut prima pagină albă, în semn de protest faţă de legea interceptărilor (Imagine: www.repubblica.it)

În mijlocul primei pagini, pe care a fost păstrat numele cotidianului, La Repubblica a publicat doar un post-it galben, pe care se putea citi "legea-căluş neagă cetăţenilor dreptul de a fi informaţi".

"O primă pagină albă arată cititorilor şi ţării violenţa care a avut loc ieri prin intermediul unei legi" care limitează dreptul cotidianelor "de a informa cetăţenii", afirmă, în pagina a adoua, directorul publicaţiei, Ezio Mauro.

"Este evident că acest lucru este inacceptabil, nu doar pentru jurnalişti, ci şi pentru cetăţeni, pentru sistemul democratic", a adaugat jurnalistul.

Legea prevede amenzi dure, de până la 450.000 de euro, pentru publicarea transcrierilor interceptărilor convorbirilor telefonice în presă, prevedere care a provocat proteste ale editorilor şi jurnaliştilor, care pot fi, de asemenea, condamnaţi la închisoare.

Senatul italian, dominat de formaţiunea de dreapta a premierului Silvio Berlusconi, a adoptat, joi, această lege, una dintre măsurile pe care le introduce prevăzând limitarea interceptărilor telefonice la 75 de zile. Acest termen poate fi prelungit din trei în trei zile. Această prelungire trebuie să fie aprobată, de fiecare dată, de un complet de trei judecători, un mecanism complex criticat atât de justiţie, cât şi de către poliţie.

Potrivit majorităţii lui Berlusconi, această lege este necesară pentru protejarea vieţii private a cetăţenilor, care îşi văd adesea numele publicate de către ziare, în cadrul unor frecvente scurgeri de interceptări telefonice.

Opoziţia acuză majoritatea că vrea să limiteze libertatea presei şi să evite apariţia unor cazuri precum cel în care este implicat, în prezent, şeful Protecţiei Civile, Guido Bertolaso, un protejat al lui Berlusconi, suspectat de corupţie în atribuirea unor contracte publice. În acest scandal, ministrul Dezvoltării Economice, Claudio Scaiola, şi-a pierdut postul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici