Lăzescu: Vom solicita ANAF reeşalonarea datoriilor TVR pentru a debloca funcţionarea televiziunii

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că Televiziunea Română va trimite, joi, o adresă la ANAF în care va solicita reeşalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcţionarea televiziunii.

572 afișări
Imaginea articolului Lăzescu: Vom solicita ANAF reeşalonarea datoriilor TVR pentru a debloca funcţionarea televiziunii

Lăzescu: Vom solicita ANAF reeşalonarea datoriilor TVR pentru a debloca funcţionarea televiziunii (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Alexandru Lăzescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, cauzele care au dus la situaţia ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

"Eu sper să avem suficientă deschidere din perspectiva ANAF şi suficientă raţionalitate şi o atitudine responsabilă, astfel încât să nu ajungem să prejudiciem, să punem sub semnul întrebării transmisia unor evenimente sportive şi a campaniei electorale actuale în perioada următoare, care sunt lucruri de interes naţional", a spus Alexandru Lăzescu în conferinţa de presă.

El a mai spus că TVR va avansa ANAF nişte propuneri de sume care pot fi plătite în mod curent pentru stingerea datoriilor către bugetul de stat. "Propunerea viabilă este să discutăm o sumă de plată, un anumit cuantum plătit regulat şi să negociem o formulă de reeşalonare a datoriei restante şi sper, cum s-a făcut şi în alte părţi, la o ştergere a penalităţilor (...). Trebuie stabilit un calendar de plăţi care să aibă şi o perioadă de graţie, urmând ca în această perioadă factorii politici, cei care sunt interesaţi să rezolve situaţia Televiziunii Române să ajungă la o soluţie care poate fi în diferite forme", a spus Lăzescu.

Totodată, Lăzescu a spus că i s-a părut ciudat modul în care a fost luată decizia ANAF de blocare a conturilor TVR, fără a fi precedată de o discuţie între reprezentanţii celor două instituţii.

"Nu am primit nicio invitaţie oficială ca să avem o discuţie pe acest subiect. Să spunem că a fost o inabilitate tehnică şi atunci încercăm să o îndreptăm noi prin această adresă (care va fi trimisă în cursul zilei de joi de la TVR la ANAF, n.r.)", a spus Lăzescu.

Lăzescu a mai spus că, dacă situaţia cu ANAF nu se rezolvă, probabil, începând de săptămâna viitoare, Televiziunea Română va fi nevoită să îngheţe cu totul producţia în premieră. De asemenea, el a spus că decizia ANAF duce la blocarea activităţii TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă şi la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar şi a Jocurilor Olimpice.

"Eu sper ca totuşi până atunci să găsim o soluţie (...) Dacă nu, vom trece pe reluări", a spus Lăzescu.

Potrivit lui Lăzescu, conturile TVR au mai fost blocate, dar nu toate şi nu în campania electorală. "Este critic. Nu poţi să stai aşa. Nemaiputând să ai acces la conturi, nu mai poţi să iei servicii. Avem probleme deja. E o chestiune care, în mod normal, trebuie cumva tranşată, reglată în câteva zile. Trebuie gestionată destul de repede situaţia asta. Eu cred că pierderile principale sunt de natură simbolică şi de impact public", a spus Lăzescu, precizând că blocarea conturilor TVR duce la pierderi şi în relaţia pe care Televiziunea Română o are cu agenţiile de publicitate.

Lăzescu a mai spus că tocmai s-a finalizat un control al Curţii de Conturi, care a făcut o analiză a TVR în ultimii cinci ani, respectiv a modului în care s-au încheiat anumite contracte. "Acest raport care a fost depus la Parlament confirmă lucrurile făcute aici. Situaţia are o vechime de şase ani. Suntem pe trei mandate, cel al lui Tudor Giurgiu, al lui Alexandru Sassu şi al meu, în care situaţia financiară a TVR s-a înrăutăţit", a spus Lăzescu, precizând că datoriile TVR s-au împărţit în două - unele către stat, o treime din ele fiind penalităţi, şi unele pe care televiziunea publică le are faţă de alte instituţii, precum organismele de gestiune colectivă, dar şi European Broadcasting Union (EBU).

Totodată, Alexandru Lăzescu a spus că SRTv nu a făcut un plan de reeşalonare a datoriilor către bugetul de stat până în prezent, pentru că trebuia să găsească soluţii de reeşalonare a datoriilor pe contracte comerciale pe care TVR le avea în 2010, când actuala echipă de management a preluat conducerea instituţiei.

Potrivit lui Lăzescu, la preluarea mandatului său la conducerea TVR, datoriile la EBU - prin care Televiziunea Română obţine drepturi de difuzare a competiţiilor sportive importante - se ridicau la aproximativ 10 milioane de euro. Această datorie a fost eşalonată, a spus Lăzescu.

Lăzescu a amintit şi datoriile istorice pe care TVR le are la compania NBC Universal, unul dintre furnizorii majori de filme şi seriale la nivel internaţional. "Contractul cu NBC, semnat în 2004, numai pentru anul şase prevedea plata unei sume de 9 milioane de dolari (...) Am reuşit să negociem contractul pe două direcţii. La un moment dat, se adunaseră datorii ale TVR faţă de NBC de 22 de milioane de dolari. Am reuşit să renegociem acest contract, l-am redus la jumătate şi l-am reeşalonat până în 2014", a explicat Lăzescu.

El a mai spus că TVR este foarte aproape să ajungă la o reeşalonare pe următorii circa trei ani a contractului pentru drepturi de difuzare UEFA Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009, de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

"Discuţiile pentru Champions League sunt practic finalizate, dar este posibil să fie compromise de decizia ANAF de blocarea a conturilor TVR", a spus Lăzescu, precizând că TVR mai are de plătit pentru drepturile de difuzare UEFA circa 15 milioane de euro. Până în prezent, TVR a plătit circa 23 de milioane de euro din suma totală prevăzută în contractul pentru Champions League, sumă din care 8-9 milioane de euro numai în 2011.

De asemenea, Lăzescu a spus că au fost reeşalonate datoriile către organisme de gestiune a drepturilor de autor, precum CREDIDAM, UCMR-ADA şi UPFR. "Nu este vorba despre sume mici, ci de 14 - 15 milioane de lei pe an", a explicat Lăzescu.

"Când am venit aici (la TVR, n.r.), am avut un fel de coş de probleme în care exista tot ce am spus, plus relaţia foarte păguboasă pentru noi cu Splendid Media (care vindea spaţiul publicitar al TVR, n.r.). Ceea ce am încercat să fac a fost să pun relaţiile în ordine - să reeşalonăm toate astea în limitele unor venituri ale TVR care au rămas aceleaşi", a spus Lăzescu.

El a precizat că este greu de spus dacă, în condiţiile date din TVR, se putea face mult mai mult. "Am auzit tot felul de cuvinte gen «jaf», dar e clar că e un joc politic", a spus Lăzescu. "Poate se putea face mai mult. Dar tot ce am făcut am făcut cu bună credinţă şi am încercat să punem ordine într-o situaţie haotică, în care se mergea foarte mult la întâmplare. Sigur că lipsa de disponibilităţi financiare, această cocoaşă financiară venită din spate a făcut ca să se acumuleze aceste datorii la stat. Dar această situaţie trebuie văzută în context", a mai spus Alexandru Lăzescu.

Totodată, Lăzescu a spus că nu crede că Televiziunea Română "a fost politizată în forma care s-a spus". "Eu cel puţin am încercat să evit un lucru, să nu plec din start cu ideea de a scăpa de anumiţi oameni şi de a aduce alţi oameni. Am încercat să fac o echipă mixtă cu oameni din interior şi din exterior, cu care să putem funcţiona. Am încercat să ţin o anumită balanţă instituţională, să ieşim din logica asta «oamenii noştri, oamenii lor» (...) Demersul principal s-a concentrat pe această idee a încercării de a nu risipi resurse", a spus Lăzescu.

El a mai spus că, dacă se vrea ca o instituţie să funcţioneze, trebuie să i se asigure şi o finanţare corespunzătoare. "Am făcut demersuri de peste un an privitoare nu neapărat la creşterea taxei, dar măcar la o indexare a ei cu inflaţia sau a perceperii taxei", a spus Lăzescu, precizând că taxa TV a rămas neschimbată de 12 ani, iar în prezent circa 1,5 milioane de persoane declară că nu au televizor şi nu plătesc taxa TV.

Lăzescu a mai spus că discuţia privind viitorul Televiziunii Române trebuie să aibă loc la nivelul întregii clase politice. "Dar, dacă de câte ori se schimbă puterea schimbăm pe toată lumea, o să avem un management la toate instituţiile aşa cum se vede", a spus Lăzescu, precizând că ar trebui ca principalele formaţiuni politice să facă o selecţie a instituţiilor cu caracter politic şi a instituţiilor care trebuie lăsate să funcţionze independent. "E clar că astfel de lucruri trebuie într-un fel reglate. Dacă discutăm despre serviciile publice de radio şi televiziune, cadrul legal e total depăşit, permite un amestec total politic în instituţie, prin raport", a spus Lăzescu, făcând referire la faptul că, dacă Parlamentul respinge raportul de activitate al TVR, conducerea instituţiei este demisă.

Pe de altă parte, Lăzescu a mai spus că, spre deosebire de companiile private, Societatea Română de Televiziune nu poate să ceară insolvenţa.

SRTv a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX marţi, că ANAF a blocat, luni, în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 până la finalul lui 2011 - către bugetul de stat. Acestea sunt în valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

Pe de altă parte, TVR mai avea la sfârşitul lui 2011 alte obligaţii de plată care privesc diverşi furnizori, în sumă totală de 222.555.000 lei, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici