Niţulescu, membru în CA TVR: Dragomir a fixat un preţ imuabil pentru Liga I şi nu a negociat cu TVR

Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie al TVR şi unul dintre cei care au votat împotriva participării SRTV la licitaţia pentru meciurile din Liga I, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Dumitru Dragomir a fixat un preţ imuabil şi nu a negociat deloc suma pentru pachetul destinat TVR.

91 afișări
Imaginea articolului Niţulescu, membru în CA TVR: Dragomir a fixat un preţ imuabil pentru Liga I şi nu a negociat cu TVR

Niţulescu, membru în CA TVR: Dragomir a fixat un preţ imuabil pentru Liga I şi nu a negociat cu TVR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a declarat vineri pentru MEDIAFAX că Adunarea Generală a LPF se va întâlni luni, cu o oră înainte de licitaţia privind cesiunea drepturilor TV a meciurilor din Liga I, şi va decide ce se va întâmpla cu pachetul 9, în condiţiile în care TVR nu va mai participa la licitaţie. "Am anunţat Consiliul Concurenţei, deoarece Consiliul Concurenţei a făcut lobby pentru ca Televiziunea Română să plătească mai puţin pentru acest pachet. El era făcut pentru cei săraci (telespectatorii săraci din România, n.r.), dar câţiva tembeli - că nu pot să le spun altfel - din Consiliul de Administraţie al TVR s-au opus ca acei săraci să vadă meciuri. Nu mă aşteptam ca, pe criterii politice, câţiva din opoziţie să facă de aşa natură ca oamenii săraci din ţara asta să nu poată să vadă meciuri", a declarat Dumitru Dragomir.

Într-o declaraţie remisă sâmbătă MEDIAFAX, Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), spune că Dumitru Dragomir a majorat semnificativ preţurile pentru drepturile meciurilor din Liga I.

"Domnul Dragomir, bogat cu duhul, a calificat drept "tembele" 7 persoane, între care mă număr, care nu au înţeles de ce "Liga lui Mitică" cere 3,5 milioane de euro pe sezon pentru, de pildă, cel puţin 12 etape din 34 în care meciurile între Târgu Jiu şi Urziceni - de exemplu - sau Victoria Brăneşti vs Gaz Metan Mediaş ar face maximum doar două puncte de rating, pe orice canal ar
fi difuzate; ori asta înseamnă că un asemenea meci costă 100 de mii de euro, iar veniturile din publicitate ar atinge abia 10 la sută din sumă. Dar, evident, nu sunt banii domniei sale, ci bani publici... Domnul Dragomir, de grija "săracilor" acestei ţări, a majorat semnificativ preţurile pentru drepturile meciurilor din Liga I, întrucât, probabil, domnia sa a ieşit demult din recesiune şi, mai mult, a constatat că majoritatea românilor, cu excepţia fotbaliştilor, au din ce trăi", spune Cristian Niţulescu.

El precizează că Dragomir a fixat un preţ imuabil şi nu a negociat deloc cu reprezentanţii TVR. "Domnul Dragomir uită, tot din bogăţia duhului domniei sale, să precizeze că nu a negociat nici un cent din suma iniţială cu reprezentanţii SRTV, ci a fixat un preţ imuabil, iar în caietul de sarcini a cerut garanţii bancare substanţiale într-un interval scurt de timp", spune Cristian Niţulescu", explică Cristian Niţulescu.

Declaraţiile lui Dumitru Dragomir şi Cristian Niţulescu vin după ce Consiliul de Administraţie al TVR a respins, joi, posibilitatea ca Televiziunea Română să participe la licitaţia organizată de LPF pentru a cumpăra un pachet cu drepturi de televizare a meciurilor din Liga I.

"TVR nu a respins din start ideea de a prelua şi difuza meciuri din Liga I, drept urmare, a cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la licitaţie. TVR a vrut să preia o parte dintre meciuri, dar membrii Consiliului de Administraţie al TVR au decis ca TVR să nu participe la licitaţie, condiţiile financiare şi constrângerile din caietul de sarcini fiind prohibitive. În cazul în care condiţiile financiare s-ar schimba semnificativ, am putea lua în calcul o reconsiderare a poziţiei", au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Televiziunii Publice.

Totodată, Ada Meseşan a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că intenţionează să demisioneze din CA al TVR, din cauză că CA a respins posibilitatea ca Televiziunea Română să participe la licitaţia organizată de LPF.

"TVR a respins astăzi (joi, n.r.) în şedinţa de CA dreptul de a participa la licitaţia pentru a cumpăra pachetul privind Liga naţională de fotbal şi consider că acest gest duce la «înmormântarea» TVR, deoarece pachetul este pentru trei ani. Am anunţat că intenţionez să-mi dau demisia din CA, pentru nu doresc să girez afectarea gravă a Televiziunii Naţionale ca actor media pe piaţă. O instituţie de media se susţine ca audienţă şi ca impact pe public foarte mult din sport şi prin excelenţă prin fotbal, alături de jurnalele de ştiri şi producţiile personale ale instituţiei", a declarat pentru MEDIAFAX Ada Meseşan, membru titular în CA. Ea a fost propusă de PDL ca membru titular în Consiliul de Administraţie al TVR, fiind validată în această funcţie de Parlament în vara anului trecut.

Ea a precizat că a propus ca TVR să facă economie în alte zone pentru a putea să participe la licitaţie. "Motivul colegilor mei care au votat contra a fost faptul că instituţia are probleme financiare, dar cu toate acestea în proiectul de buget pe 2011 instituţia are prevăzute acordarea de prime şi sporuri angajaţilor. Am propus să facem economie în alte zone pentru a susţine TVR ca jucător media pe piaţă. Nu s-a întâmplat", a explicat Ada Meseşan.

Pe de altă parte, un alt membru în CA, Lucia Hossu Longin, a declarat joi pentru MEDIAFAX că este foarte "decepţionată" de rezultatul votului. "Fără fotbal nu poate să fiinţeze o televiziune publică. Măcar atât să le acordăm plătitorilor de taxe. A fost de neînţeles ca unii membrii să voteze împotriva instituţiei, sub pretextul că nu sunt bani. Scoţând sportul, ne distrugem ultimul rating, nu am înţeles de ce colegi din TVR au votat împotriva interesului TVR. Fotbalul este singura salvare financiară pentru TVR. Să sperăm că vom putea în timp să remediem acest moment confuz de astăzi", a mai spus Lucia Hossu Longin.

În schimb, Sorin Burtea, membru în CA, a declarat joi pentru MEDIAFAX că a votat împotriva participării TVR la licitaţia organizată de LPF. "Este un efort financiar foarte mare. Există în Europa televiziuni colosal de mari, precum BBC, care nu transmit fotbal", a spus Burtea.

În urma acestor declaraţii, Cristian Niţulescu, la rândul său membru în CA al TVR, spune în declaraţia remisă sâmbătă MEDIAFAX: "Poziţia doamnei Meseşan, care a votat pentru fotbal, este corectă doar prin omisiune. Domnia sa a omis să precizeze că în respectiva şedinţă s-a votat şi bugetul insituţiei pe anul în curs, în urma cărui vot angajaţii SRTV, reprezentaţi de sindicate, au acceptat să renunţe la peste 5 milioane de euro din drepturile salariale pentru a încerca redresarea financiară a instituţiei. Doamna Meseşan probabil a uitat că SRTV nu deţine drepturi tv pentru "Liga lui Mitică" de 4 ani şi nu a fost înmormântat nimeni din acest motiv".

"Cu tot respectul, nici eu nu înţeleg de ce doamna Lucia Hossu Longin nu înţelege votul majorităţii, majoritate îngrijorată de deficitul bugetar al instituţiei care poate afecta viaţa a peste 3.000 de familii, comparativ cu un meci de fotbal între Brăneşti şi Mediaş, cu toată consideraţia pentru microbiştii acestor echipe...", mai spune Cristian Niţulescu.

TVR a achiziţionat deja caietul de sarcini al licitaţiei pentru vânzarea drepturilor TV ale partidelor din Liga I. Caietul a mai fost cumpărat şi de societăţile SC Antena TV Group SA, SC RCS&RDS SA şi SC Romtelecom SA.

Licitaţia publică cu strigare pentru cesiunea drepturilor de televiziune (audiovizuale) prin orice mijloc tehnic a imaginilor în mişcare, însoţite sau nu de sunet, din cadrul meciurilor de fotbal ale competiţiei Liga I "PARTENER" în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 va avea loc pe 4 aprilie, la ora 12.00, la sediul LPF.

Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cu excepţia pachetelor 8 şi 9, este de 12.900.000 euro (4.300.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA. Preţul de pornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecare dintre ele, de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA.

RCS&RDS şi Antena 1 au câştigat, la sfârşitul lunii martie 2008, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I, în sezoanele 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici