O carte pe zi: „Trei surori” de Heather Morris

După succesul internaţional al romanelor Tatuatorul de la Auschwitz, vândut în peste 7 500 000 de exemplare, şi Călătoria Cilkăi, Heather Morris a primit invitaţia să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supravieţuitoare ale lagărelor Auschwitz-Birkenau.

264 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Trei surori” de Heather Morris

O carte pe zi: „Trei surori” de Heather Morris

A urmat romanul de faţă.

Scriu editorii: „La sfârşitul anilor 1920, trei fetiţe dintr-un orăşel din Slovacia sunt rugate de tatăl lor să promită că vor avea mereu grijă una de cealaltă. Fac uşor o astfel de făgăduinţă, neimaginându-şi ce greutate va căpăta ea nu peste mult timp. La 15 ani, Livi e trimisă la Auschwitz. Cibi, care are 19 ani, nu poate concepe să-şi lase singură sora mai mică şi decide să o însoţească. Magda, în vârstă de 17 ani, reuşeşte să se ascundă o vreme, dar până la urmă ajunge şi ea în lagăr. Cele trei surori se reîntâlnesc în cel mai cumplit loc cu putinţă: la Auschwitz-Birkenau. Cruzimea şi teroarea pe care le au de înfruntat sunt inimaginabile, dar amintindu-şi de tatăl lor şi de rugămintea lui, de devotamentul mamei lor şi de afecţiunea cu care au fost mereu înconjurate, luptă din toate puterile pentru a trăi.”

Este povestea adevărată pe care Heather Morris a aflat-o când a fost invitată în Israel.

Bunicii şi mama celor trei surori au murit la Auschwitz. Cibi, Magda şi Livi au îndurat iernile aspre din lagăr, au suferit de foame şi de tifos, au supravieţuit, au fuigit într-un marş al morţii, la sfârşitul răzbiului, dar nu s-au despărţit şi au ajuns din nou acasă, în Slovacia, când au descoperit că în casa lor se instalase o altă familie, iar sentimentul antisemit nu dispăruse şi au decis să plece în lume. Una dintre ele voia, încă dinainte de război să plece în Palestina, să ajute la creearea unui nou stat şi acum li s-a ivit prilejul s-o facă. Prin protul Constanţa au ajuns în Israel. Au lucrat în chibuţuri şi au participat la făurirea noului stat, s-au căsătorit şi au avut la rândul lor copii. Magda şi Livi au lucrat pe rând pentru preşedintele Wiezmann şi soţia sa.
Cartea beneficiază şi de mai multe postfeţe – a Liviei, a lui Oded Ravek, fiul Liviei, a Ayalei Ravek, a lui Yossi Lahav, toţi crescuţi la KfarAhim, o comunitate de supravieţuitori ai Holocaustului

O poveste despre speranţă, inteligenţă şi curaj.

Heather Morris – Trei surori. Traducere din engleză de Luana Schidu. Editura Humanitas, colecţia Raftul Denisei. 428 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici