O carte pe zi: „Vorî. Hoţi şi asasini. Supermafia rusă”, de Mark Galeotti

„Vorî. Hoţi şi asasini. Supermafia rusă”, de Mark Galeotti, este o carte care oferă o perspectivîăunică asupra Rusiei postimperiale şi a modului în care crima organizată a croit statul sovietic şi postsovietic.

342 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Vorî. Hoţi şi asasini. Supermafia rusă”, de Mark Galeotti

O carte pe zi: „Vorî. Hoţi şi asasini. Supermafia rusă”, de Mark Galeotti

„ O prezentare generală extinsă, din punct de vedere istoric, a crimei organizate în Rusia, începând din secolul al XVIII-lea până în prezent...o istorie concludentă şi accesibilă pe care oricine este interesat de crima organizată în general şi de Rusia în particular, va dori s-o achiziţionezeˮ - Publishers Weekly

„Vorî” înseamnă în limba rusă „hoţii”, iar cartea pe care o semnalăm astăzi este „un ghid deschis şi cuprinzător al intersecţiei dintre infracţionalitate şi politică în Rusiaˮ, (The Economist).

Scriu editorii: „Atunci când vine vorba despre lumea infractorilor ruşi, de la hoţii mărunţi la crima organizată, expertul în domeniu este Mark Galeotti. Familiarizat cu istoria, dar şi cu problemele contemporane ale Rusiei, autorul lucrării de faţă este consultant pentru diverse guverne şi structuri de poliţie din întreaga lume. Pentru că mafia rusă este prezentă pe toate continentele!”.

Excepţional analist şi narator, Mark Galeotti ne înfăţişează, cu o rigoare aproape didactică, istoria vorî v zakone („lumea hoţilorˮ), un grup care a supravieţuit pentru că a ştiut să se adapteze la schimbările politico-istorice: de la ţarism la stalinism, de la Al Doilea Război Mondial la Războiul din Afganistan, ajungând până în zilele noastre.

Cititorul va fi aruncat cu brutalitate în mijlocul mafiei ruse. O va însoţi în cartierele sărace şi rău-famate, dar şi pe marile bulevarde ale oraşelor din Rusia ţaristă, Uniunea Sovietică sau Rusia contemporană. Bineînţeles, îi va cunoaşte pe hoţi şi în spatele gratiilor, în temutul gulag. Va afla, cu surprindere poate, că hoţii şi asasinii au un cod al lor. Mentalitatea, comportamentul, loviturile, ierarhia, tatuajele, poreclele – toate acestea şi multe altele sunt parte a unei culturi specifice lumii interlope ruse, pe care Mark Galeotti a reuşit s-o descifreze în urma a două decenii de documentare, în biblioteci şi arhive, dar şi direct, pe teren, în discuţii şi interviuri.

„O fascinantă incursiune în lumea supermafiei ruseşti şi a legăturilor acesteia cu serviciile secrete ale lui Putin...Această carte nu ar fi putut fi mai relevantă în contextul actual al acuzaţiilor globale – şi a unei noi serii de sancţiuni americane ¬– împotriva Rusiei.ˮ Matthew Campbell, The Sunday Times

„Pentru a înţelege puterea în Rusia contemporană, este o lectură obligatorie.ˮ Misha Glenny, autorul cărţii McMafia

Mark Galeotti - Vorî. Hoţi şi asasini. Supermafia rusă. Traducere din limba engleză de Anca Irina Ionescu. Prefaţă de Marian Voicu. Editura Corint Istorie. 460 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici