Oameni de cultură scriu preşedintelui pentru a protesta faţă de aplicarea CAS pe drepturi de autor

Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Adrian Sitaru şi Mircea Tiberian se numără printre scriitorii şi artiştii semnatari ai unei scrisori de protest prin care se solicită Preşedinţiei, Guvernului şi Curţii Constituţionale ca prevederea de impunere a CAS pe drepturile de autor să fie anulată.

79 afișări
Imaginea articolului Oameni de cultură scriu preşedintelui pentru a protesta faţă de aplicarea CAS pe drepturi de autor

Muzicianul Mircea Tiberian (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Scrisoarea este adresată Guvernului României, preşedintelui României, Curţii Constituţionale şi Avocatului Poporului.

Iniţiatorul scrisorii este poetul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei Poezie din cadrul Uniunii Scriitorilor din România - filiala Bucureşti.

"Impunerea CAS şi CASS pe drepturile de autor şi scăderea cotei forfetare de la 40% la 20% ne obligă pe noi, semnatarii acestei scrisori de protest, creatori şi deţinători de drepturi de autor, să protestăm cu fermitate şi să cerem Guvernului României, Preşedinţiei şi Curţii Constituţionale să corijeze o decizie care îi va face pe cei mai mulţi dintre deţinătorii de drepturi de autor să trăiască la limita de jos a subzistenţei. Atragem atenţia decidenţilor din Executivul României că vom folosi, până la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional", se arată în document.

"Nu avem de ce să fim impozitaţi de două sau chiar de trei ori în plus pentru creaţia noastră. Pe lângă impozitul de 16% pe veniturile din drepturile de autor, cât lua statul fiecărui creator până acum, se vor adăuga noi impozite sociale şi scăderea cotei forfetare de la 40% la 20%. Se vor impozita astfel 80% din orice contract pe drepturi de autor şi 75% din contractele pentru operele monumentale", continuă aceştia, subliniind că măsurile adoptate de Guvern vor descuraja creatorii.

"Guvernul României nu trebuie să pună noi biruri sociale pe creaţie, pentru că astfel îi aduce pe mulţi creatori într-o situaţie de faliment social, economic şi financiar şi îi va determina pe foarte mulţi dintre aceşti creatori să părăsească România. Rezultatele acestor drepturi de autor nu sunt produse de serie, sunt produse unicat, chiar şi atunci când un jurnalist ori un scriitor scrie un text critic la adresa guvernării sau a clasei politice. Creaţia fiecăruia dintre noi nu e mediată nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai şi numai de o Instanţă superioară tuturora dintre noi. Operele noastre culturale, artistice, ştiinţifice şi info-educaţionale sunt unicat, taxate numai de talent, stil şi educaţie. Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?", mai notează semnatarii scrisorii, încheind: "În al doisprezecelea ceas, puteţi opri exodul de creiere din România şi sărăcirea celor care apără prin operele lor unice identitatea culturală şi spirituală a României! Aţi putea face un pas înapoi pentru a face toţi un pas înainte!".

Scrisoarea este semnată de aproximativ 200 de artişti. Printre aceştia se numără scriitorii Romulus Rusan, Ana Blandiana, poeta Denisa Comănescu, regizorul Adrian Sitaru, coregraful Cosmin Manolescu, actriţa Clara Vodă, graficianul Ion Barbu, cântăreaţa Maria Răducanu, regizorul Victor Ioan Frunză şi muzicienii Mike Godoroja şi Mircea Tiberian. De asemenea, scrisoarea este semnată de scriitorul Mircea Cărtărescu. Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, Cărtărescu a declarat că nu doreşte să se alăture celor care au aderat la acest protest.

Citeşte aici scrisoarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici