Operatorii telecom, obligaţi să lanseze pachete de servicii pentru persoanele cu dizabilităţi

Operatorii telecom vor include în portofoliu, în termen de opt luni de la intrarea în vigoare a unei decizii ANCOM, oferte care vor asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi la servicii de telefonie şi acces la internet adaptate nevoilor lor specifice.

1193 afișări
Imaginea articolului Operatorii telecom, obligaţi să lanseze pachete de servicii pentru persoanele cu dizabilităţi

Operatorii telecom, obligaţi să lanseze pachete de servicii pentru persoanele cu dizabilităţi (Imagine: Hepta)

"Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat decizia care cuprinde un set de măsuri menite să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la servicii de telefonie şi acces la internet adaptate nevoilor lor specifice şi în condiţii echivalente celor de care beneficiază ceilalţi utilizatori. Autoritatea a stabilit componenţa pachetelor de servicii de telefonie şi internet destinate persoanelor cu dizabilităţi şi recomandă furnizorilor un anumit tarif pentru fiecare dintre aceste pachete", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Astfel, în opt luni de la intrarea în vigoare a acestei decizii, utilizatorii cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire vor avea la dispoziţie pachete de servicii mobile care vor include cel puţin SMS-uri nelimitate în reţea şi 150 de SMS-uri naţionale la un tarif recomandat de ANCOM de maximum 4 euro/lună (inclusiv TVA), precum şi trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, la un tarif recomandat de 2 euro/lună (inclusiv TVA).

De asemenea, aceşti utilizatori vor avea la dispoziţie şi pachete de servicii la punct fix care să conţină trafic lunar nelimitat la internet, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 30 Mbps sau, acolo unde nu este tehnic posibil, viteza maximă oferită comercial utilizatorilor-persoane fizice, contra unui tarif maxim recomandat de 7 euro/lună, inclusiv TVA.

Totodată, furnizorii de servicii de comunicaţii mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilităţi vizuale pachete care să conţină cel puţin 300 de minute naţionale contra unui tarif maxim recomandat de 2 euro/lună (inclusiv TVA) şi, la cererea utilizatorului, trafic naţional lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, contra unui tarif recomandat de maximum 2 euro/lună.

Furnizorii de telefonie şi internet fix vor lansa pachete care să conţină cel puţin 350 minute lunare naţionale contra unui tarif maxim recomandat de 3 euro/lună, inclusiv TVA, şi, la cererea utilizatorului, trafic lunar nelimitat la internet fix contra unui tarif recomandat de maximum 7 euro/lună.

În plus faţă de pachetele impuse de ANCOM, operatorii pot oferi şi alte pachete adaptate nevoilor speciale ale utilizatorilor cu dizabilităţi.

Autoritatea le impune furnizorilor implementarea în termen de maximum opt luni de la intrarea în vigoare a deciziei şi a altor facilităţi suplimentare pentru utilizatorii cu dizabilităţi.

Astfel, aceştia vor avea acces la serviciul de relaţii cu clienţii prin modalităţi specifice adaptate necesităţilor lor, inclusiv prin intermediul SMS pentru utilizatorii cu dizabilităţi auditive, iar utilizatorii cu dizabilităţi vizuale vor putea interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio.

Totodată, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a deciziei, utilizatorii cu dizabilităţi vizuale vor putea primi, la cerere, contractele, facturile nedetaliate şi alte documente prin poştă electronică într-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor.

De asemenea, furnizorii de comunicaţii vor trebui să le asigure utilizatorilor cu dizabilităţi, prin intermediul punctelor de lucru unde se oferă servicii de comunicaţii pe bază de abonament, posibilitatea testării gratuite a echipamentelor terminale de comunicaţii electronice pe care aceştia intenţionează să le achiziţioneze, precum şi să le pună la dispoziţie o secţiune specială, accesibilă din ecranul principal al propriei pagini de internet, în care se vor regăsi informaţii necesare utilizatorilor cu dizabilităţi.

Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în 3 zile de la publicare, însă dispoziţiile sale, în funcţie de obligaţiile impuse, trebuie să fie implementate în termen de şase sau opt luni de la intrarea în vigoare a deciziei.

În România, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la data de 30 iunie 2014 erau înregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulţi şi copii).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici