Photo Romania Festival 2016: Expoziţia "Tragedia din Colectiv" a lui Miluţă Fluieraş, în premieră

Photo Romania Festival 2016 se va desfăşura între 18 şi 22 mai, în mai multe locaţii din Cluj-Napoca, şi va transforma pentru 5 zile oraşul în centrul european al fotografiei.

1922 afișări
Imaginea articolului Photo Romania Festival 2016: Expoziţia "Tragedia din Colectiv" a lui Miluţă Fluieraş, în premieră

Photo Romania Festival 2016: Expoziţia "Tragedia din Colectiv" a lui Miluţă Fluieraş, în premieră (Imagine: Shutterstock)

Cea de-a şasea ediţie a Photo Romania Festival va aduce la Cluj zeci de fotografi recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, expoziţii în premieră, conferinţe, concerte şi workshop-uri dedicate fotografilor profesionişti şi amatori.

Expoziţii: Tragedia din Colectiv şi Iosif Berman – „Omul cu o mie de ochi”

Miluţă Flueraş îşi va prezenta în premieră, la Photo Romania Festival, fotografiile realizate în seara incendiului din clubul Colectiv, în cadrul expoziţiei-tribut Taking my time to pay an homage. O altă expoziţie specială a ediţiei din acest an este cea dedicată lui Iosif Berman, unul dintre cei mai importanţi fotografi români din toate timpurile, cel pe care Geo Bogza îl supranumea „omul cu o mie de ochi”. Născut într-o familie de origine evreiască din Bucovina, Berman restabilea, în perioada interbelică, concepţia originară despre autenticitatea fotografiei în spaţiul românesc şi poate fi considerat, pe bună dreptate, părintele imaginii de reportaj româneşti moderne. Expoziţia dedicată lui, ca şi prezentarea susţinută de Cristian Graure în cadrul Photo Stories, îşi propun să expună o serie de aspecte ale creaţiei sale fotografice mai puţin cunoscute publicului. „În fiecare an, secţiunea festivalului referitoare la Muzeul Fotografiei se concentrează pe un fotograf reprezentativ pentru istoria imaginii româneşti sau internaţionale. În anii precedenţi, s-a pus accent pe fotografi precum Art Shay sau Henri Cartier-Bresson în fotografia lui Victor Boldâr şi Andrei Pandele. Anul acesta am hotărât să aducem în atenţia publicului unul dintre cei mai mari fotografi pe care i-a avut România: Iosif Berman”, a declarat Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania.

Photo Stories: poveştile din spatele obiectivului

Unul dintre cele mai importante evenimente ale ediţiei din acest an este Photo Stories, o serie de prezentări de tip TED ale experienţelor care au definit creaţia fotografică a unor artişti români şi străini, dar şi a unor tehnici sau genuri fotografice specifice. Evenimentul se va desfăşura în 20 şi 21 mai, în Amfiteatrul Universităţii Sapientia (Calea Turzii, nr. 4). Temele abordate de cei peste 25 de speakeri sunt diverse, mergând de la fotografia de nud până la poveştile transmedia, de la locul special al fotografiei de tip analog într-o lume digitală până la fotografia de concert şi de la colaj ca imagine şi obiect până la imaginile obţinute prin tehnica pinhole.

Doi dintre invitaţii de top care vor vorbi în cadrul Photo Stories sunt Korniss Péter − câştigător al unui premiu Pulitzer în 2004 − şi Colin Ford, fondatorul Muzeului Naţional de Fotografie, Film şi Televiziune din Marea Britanie. O altă prezentare specială pe care o va găzdui Photo Stories va fi cea a lui Miluţă Flueraş, unul dintre cei mai valoroşi fotografi de concert români şi supravieţuitor al incendiului din Colectiv. Artistul va vorbi despre încercarea prin care a trecut în seara de 30 octombrie 2015, când fotografia concertul trupei Goodbye to Gravity, dar şi despre experienţa sa ca fotograf de concert.

Artiştii fotografi care îşi vor spune poveştile în faţa publicului clujean vin din 10 ţări europene (Franţa, Serbia, Spania, Suedia, Slovacia, Italia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia şi România) şi vor fi prezenţi la Photo Romania 2016 ca reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din Europa.

Un alt punct important al festivalului va fi Photo Romania 4 All, o expoziţie colectivă a celor mai buni fotografi români contemporani. Albumul cu acelaşi titlu va fi prezentat în premieră în cadrul Photo Romania 2016.

Centru naţional al fotografiei de nuntă şi punct de întâlnire al managerilor festivalurilor europene

Photo Romania Festival va găzdui cea de-a doua ediţie a Wedding Stories, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fotografiei de nuntă din România. Conferinţa se va desfăşura în data de 19 mai, în Amfiteatrul Universităţii Sapientia, şi se va bucura de prezenţa unora dintre cei mai valoroşi fotografi de nuntă din Europa: Fabio Mirulla, Marco Miglianti sau Mait Jüriado. Invitaţii Wedding Stories 2016 au câştigat împreună peste 45 de premii internaţionale în competiţiile de gen şi vor vorbi, pe parcursul unei zile, despre experienţele lor profesionale şi secretele unei fotografii de eveniment reuşite.

În acelaşi sens, un capitol important al ediţiei din acest an este continuarea proiectului Industry Days, care va aduce la Cluj reprezentanţii a 20 dintre cele mai importante festivaluri dedicate fotografiei din Europa. Astfel, Photo Romania 2016 va însemna şi cea de-a treia întâlnire a reţelei organizatorilor europeni de festivaluri ale artei fotografice, înfiinţată la iniţiativa echipei Photo Romania, în 2015. Ediţia a şasea va aduce cu sine şi consolidarea poziţiei importante deţinute de evenimentul născut la Cluj pe harta festivalurilor de profil din Europa.

O nouă casă pentru Photo Romania şi campanie pentru înfiinţarea unui Muzeu al Imaginii

Noua Casă Photo Romania se va afla, între 18 şi 22 mai, pe strada Emil Racoviţă, la numărul 37. Locaţia va fi punctul central de întâlnire al iubitorilor fotografiei şi va găzdui expoziţii, concerte în aer liber şi dezbateri dedicate artei fotografice. Tot aici va fi amenajată o zonă de chill-out, în care vizitatorii festivalului se vor putea relaxa şi vor putea savura un pahar de vin în compania invitaţilor. Ediţia a şasea a Photo Romania Festival marchează, astfel, intrarea în circuitul cultural clujean a unui nou spaţiu dedicat evenimentelor culturale: o casă cu o poveste frumoasă şi, mai ales, un viitor artistic, sub denumirea de ETC Studio.

Organizatorii Photo Romania văd în cea de-a şasea ediţie a festivalului un prilej important de continuare a campaniei de strângere de semnături pentru înfiinţarea unui muzeu dedicat imaginii în România. Muzeul va fi organizat pe patru secţiuni – fotografie, film, mass media şi comunicare publicitară. „Proiectul nostru de înfiinţare a unui Muzeu al Imaginii a început acum patru ani, când am organizat o expoziţie temporară de aparatură fotografică la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. O astfel de iniţiativă, însă, ar avea nevoie de o locaţie permanentă, care să asigure condiţiile necesare bunei desfăşurări a unor workshop-uri, proiecţii de film, conferinţe şi care, desigur, să fie un spaţiu expoziţional amenajat corespunzător”, a spus Cătălin Balog Bellu, iniţiatorul Photo Romania Festival. Proiectul este susţinut de Beard Brothers, Webbits, Universitatea de Artă şi Design, Universitatea Sapientia şi Universitatea „Babeş-Bolyai”.

În acelaşi sens, Photo Romania 2016 va însemna şi o reînviere a filmului în Turda. Astfel, pe parcursul festivalului, salina din Turda va găzdui o serie de proiecţii de film documentar: The Salt of the Earth, România sălbatică, Fascinaţia meşteşugului, Omul cu o mie de ochi sau Challenge Boundaries. Proiectul e realizat în colaborare cu Noa Events, Primăria Turda şi Salina Turda.

Tot în cadrul Photo Romania 2016, organizatorii vor lansa oficial o Reţea a Galeriilor de Fotografie din România, ale cărei prime locaţii se află în Tăşnad şi în Turda. Astfel de centre vor mai fi deschise în Braşov, Iaşi, Timişoara şi Bistriţa.

Puteţi afla mai multe detalii despre evenimentele din cadrul festivalului accesând site-ul – www.photoromaniafestival.ro – şi pagina de Facebook a evenimentului: www.fb.com/PhotoRomaniaFestival .

Photo Romania Festival este organizat de Asociaţia Photo Romania. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2010.
Proiectul Photo Romania 2016 este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Evenimentul e realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca.
PhotoRomania Festival 2016 este prezentat de Cewe Fotocarte şi susţinut de FotoHobby, Webbits, Marty Restaurants, Nikon România, Iulius Mall, Compexit Skoda, FotoGear.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici