Prima prezentatoare a unui telejurnal din Europa, Janine Lambotte, a murit

Fosta jurnalistă belgiană Janine Lambotte, devenită în 1961 prima femeie care a prezentat un buletin de ştiri televizat în Europa, a decedat, a anunţat, vineri, televiziunea publică belgiană (RTB).

211 afișări
Imaginea articolului Prima prezentatoare a unui telejurnal din Europa, Janine Lambotte, a murit

Janine Lambotte

Janine Lambotte a murit la vârsta de 87 de ani, după o îndelungată carieră de pionierat în presa belgiană.

În anii 1950, ea a fost prima crainică a televiziunii publice, aflată pe atunci la primii ei paşi, şi a devenit o figură foarte îndrăgită în Belgia, după ce a prezentat una dintre primele emisiuni în direct, ce avea ca temă centrală Expoziţia Universală de la Bruxelles din 1958.

În 1961, a preluat comanda jurnalului televizat al Radio Télévision Belge (RTB), un post ocupat în premieră de o femeie.

"Prezentarea ştirilor era formidabilă în acea epocă: trebuia să faci din toate", scria Janine Lambotte într-una dintre cărţile sale ("Demain est un autre jour", publicată de editura Racine). "Nu ne privea aproape nimeni. Semnalul nostru era captat pe o rază de doar 40 de kilometri, în care existau cel mult între 4.000 şi 5.000 de televizoare", mai scria aceasta.

Janine Lambotte a reuşit să facă uitate reacţiile misogine din mass-media, un domeniu dominat până atunci de bărbaţi. "Nicio femeie din Europa nu a muncit cât a trebuit să muncesc eu (...) A trebuit şi să forţez nişte mâini", a adăugat ea.

Lambotte a părăsit apoi postul public de televiziune belgian, pentru a înfiinţa o agenţie de presă şi de relaţii publice, continuând însă să scrie şi să publice numeroase articole şi cărţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici