Primul film interactiv din lume, interzis de comunişti, în proiecţie în premieră la Bucureşti şi Cluj - VIDEO

"Kinoautomat", primul film interactiv din lume, interzis de regimul comunist din Cehoslovacia pentru că oferea posibilitatea de "a alege", va fi prezentat în premieră în România, la Cluj-Napoca şi Bucureşti, joi, respectiv sâmbătă, informează Centrul Ceh din Capitală.

905 afișări
Imaginea articolului Primul film interactiv din lume, interzis de comunişti, în proiecţie în premieră la Bucureşti şi Cluj - VIDEO

Primul film interactiv din lume, interzis de comunişti, în proiecţie în premieră la Bucureşti şi Cluj

"Kinoautomat" s-a dovedit a fi un film aproape profetic, vorbind despre democraţie cu un an înainte ca Cehoslovacia să fie ocupată de comunişti. La scurt timp după, filmul a fost interzis.

Patruzeci de ani mai târziu, mecanismul perfect funcţional al proiectului realizat de Raduz Cincera este readus în sălile de cinema. După ce a fost prezentat publicului în Londra, Basel şi Praga, "Kinoautomat" vine în România pentru două proiecţii: la cinematograful Victoria din Cluj-Napoca, joi, de la ora 20.00, şi la Cinemateca Eforie din Bucureşti, sâmbătă, de la ora 20.00.

"Kinoautomat", filmul adus în România de Centrul Ceh din Bucureşti, este proiectul care a revoluţionat relaţia spectatorului cu pelicula de pe ecran.

"Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucurăm că putem să-l aducem şi în România, unde sperăm că publicul va umple sălile de cinema", spune René Kubasek, directorul Centrului Ceh.

"Kinoautomat"este primul film interactiv din lume, conceput de Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac de la Expoziţia Mondială din 1967, din Montreal. În nouă momente ale filmului, acţiunea se opreşte şi un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienţei.

Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind: "«Kinoautomat», din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expoziţiei mondiale şi cehii ar trebui să-i facă un monument lui Raduz Cincera, cel care l-a conceput".

Filmul "Un om şi casa sa/ Clovek a jeho dum" este o comedie neagră, creată de membri ai "noului val" cehoslovac de film din anii 1960: Raduz Cincera, Pavel Juracek, Jan Rohac, Vladima­r Svitacek şi Miroslav Hornicek. Începe cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novak este în flăcări. Indiferent de deciziile care sunt luate, acţiunea se termină întotdeauna cu incendierea apartamentului, făcând din film - aşa cum intenţiona Cincera - o satiră a democraţiei.

Filmul este dublat în limba engleză, iar preţul unui bilet este de 5 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici