Programul "Europa creativă", cu un buget de 1,4 miliarde de euro, adoptat de Parlamentul European

Programul "Europa Creativă", care oferă sprijin culturii, cinematografiei, televiziunii, literaturii, artelor spectacolului şi sectoarelor conexe din Europa şi care are un buget de 1,46 miliarde de euro pentru următorii şapte ani, a fost adoptat de Parlamentul European, potrivit Comisiei Europene.

284 afișări
Imaginea articolului Programul "Europa creativă", cu un buget de 1,4 miliarde de euro, adoptat de Parlamentul European

Programul "Europa creativă", cu un buget de 1,4 miliarde de euro, adoptat de Parlamentul European (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Adoptat marţi, programul, care beneficiază de un buget de 1,46 de miliarde de euro pentru următorii şapte ani - ceea ce înseamnă cu 9% peste nivelurile actuale -, va stimula sectoarele culturale şi creative, care reprezintă o sursă majoră de locuri de muncă şi de creştere economică.

"Europa Creativă" va oferi finanţare pentru cel puţin 250.000 de artişti şi de profesionişti din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme şi 4.500 de traduceri de cărţi. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiară care va permite întreprinderilor mici din domeniul culturii şi creaţiei să obţină credite bancare în valoare de până la 750 de milioane de euro.

Salutând rezultatul votului de marţi, Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, a declarat: "Această investiţie este o veste excelentă atât pentru industria europeană a filmului, pentru cultură şi arte, cât şi pentru public. «Europa Creativă» va permite sectoarelor noastre culturale dinamice să creeze noi locuri de muncă şi să contribuie mai eficient la economia UE. Prin intermediul programului, mii de artişti talentaţi vor putea avea acces la noi categorii de public din Europa şi din întreaga lume şi se va promova, totodată, diversitatea culturală şi lingvistică. Pe lângă nivelul considerabil al subvenţiilor acordate, mecanismul nostru de garantare va facilita accesul la finanţare pentru sute de întreprinderi mici".

"Europa Creativă" se bazează pe experienţa şi pe succesul programelor Cultura şi MEDIA, care au sprijinit sectorul cultural şi cel al audiovizualului timp de peste 20 de ani. Noul program include un subprogram "Cultura", destinat să sprijine artele spectacolului, artele plastice, patrimoniul şi alte sectoare, precum şi un subprogram MEDIA, care va finanţa cinematografia şi sectorul audiovizualului. O nouă componentă transsectorială va sprijini cooperarea în materie de politici, măsurile transversale şi noul mecanism de garantare financiară, care va deveni funcţional începând din 2016.

Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european, Zilele patrimoniului european şi cele cinci premii europene (premiul UE pentru patrimoniul cultural/ premiile Europa Nostra, premiul UE pentru arhitectură contemporană, premiul UE pentru literatură, premiile "European Border Breakers" şi premiul MEDIA) vor fi şi ele sprijinite de programul "Europa Creativă".

Cel puţin 56% din bugetul programului va fi alocat subprogramului MEDIA şi cel puţin 31% subprogramului Cultura. Această situaţie reflectă în mare parte raportul actual dintre fondurile primite de cele două sectoare. Maximum 13% din buget va fi alocat componentei transsectoriale, sumă care include mai ales sprijin pentru "birourile Europa Creativă" din fiecare ţară participantă pentru a-i consilia pe potenţialii beneficiari. Aproximativ 60 de milioane de euro se alocă pentru cooperarea în materie de politici, pentru încurajarea abordărilor inovatoare privind formarea publicului şi pentru sprijinirea unor noi modele de afaceri.

"Europa Creativă" va sprijini 250.000 de artişti şi de profesionişti din domeniul culturii şi activitatea acestora, facilitându-le accesul la noi categorii de public dincolo de graniţele propriilor ţări, peste 800 de filme europene vor primi sprijin pentru distribuţie, pentru a putea fi văzute în întreaga Europă şi în toată lumea, cel puţin 2.000 de cinematografe europene vor beneficia de finanţare, cu condiţia ca cel puţin 50% dintre filmele pe care le difuzează să fie europene, peste 4.500 de cărţi şi alte opere literare vor beneficia de sprijin pentru traducere, ceea ce le va permite autorilor să pătrundă pe pieţe noi, iar cititorilor să se bucure de cărţi în limba lor maternă.

De asemenea, mii de organizaţii şi de profesionişti din domeniul culturii şi al audiovizualului vor beneficia de formare profesională pentru a dobândi competenţe noi şi pentru a-şi consolida capacitatea de a lucra pe plan internaţional.

Sectorul culturii şi cel al creaţiei din Europa reprezintă până la 4,5% din PIB-ul UE şi oferă locuri de muncă unui număr de peste opt milioane de persoane. "Europa Creativă" va ajuta aceste sectoare să contribuie şi mai mult la economia europeană, prin valorificarea oportunităţilor create de globalizare ş de digitalizare, să poată reacţiona la provocări precum fragmentarea pieţei şi dificultăţile legate de accesul la finanţare, precum şi să contribuie la o mai bună elaborare a politicilor facilitând schimbul de know-how şi de experienţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici