Radu Călin Cristea şi Gabriel Tufeanu, propuşi membri în CNA de către Guvern

Radu Călin Cristea şi Gabriel Tufeanu au fost propuşi membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Guvern, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din Comisiile pentru Cultură ale Parlamentului.

226 afișări
Imaginea articolului Radu Călin Cristea şi Gabriel Tufeanu, propuşi membri în CNA de către Guvern

Radu Călin Cristea şi Gabriel Tufeanu, propuşi membri în CNA de către Guvern

Radu Călin Cristea este în prezent membru în CNA, iar Gabriel Tufeanu face parte din cancelaria premierului.

Pe de altă parte, Camera Deputaţilor nu a trimis încă propunerea pentru un membru titular în CNA.

De asemenea, Narcisa Iorga, membru al CNA, a fost propusă pentru un nou mandat în Consiliu de preşedintele Traian Băsescu.

Cristea, Tufeanu şi Iorga urmau să fie audiaţi marţi dimineaţă în Comisiile pentru Cultură din Parlament, însă acestea şi-au suspendat, din lipsă de cvorum, lucrările în care trebuiau să valideze candidaturile pentru mai mulţi membri noi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi pentru Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi au amânat până marţi la prânz audierile, când vor încerca din nou să se reunească.

După ce au constatat lipsa cvorumului, preşedinţii comisiilor de cultură au precizat că vor încerca prin telefon să aducă membrii comisiilor la şedinţă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a informat în prima parte a lunii septembrie conducerea Senatului privind încetarea mandatului a patru membri ai CNA - Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea.

Într-o scrisoare pe care preşedintele CNA, Laura Georgescu, a înaintat-o conducerii Senatului se spunea că îşi vor înceta mandatul de membri ai CNA Narcisa Iorga şi Cristina Trepcea Şuhan (membre titulare din 14 octombrie 2008), Christian Mititelu (membru titular din 4 noiembrie 2008) şi Radu Călin Cristea (numit membru titular în locul devenit vacant ca urmare a demisiei lui Mihai Mălaimare, în continuarea mandatului, până la data de 3 noiembrie 2014).

Narcisa Iorga a fost propusă membru în CNA de preşedintele României, Cristina Trepcea a fost propusă de Camera Deputaţilor, iar Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea - de Guvern.

În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (preşedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepreşedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Durata mandatului membrilor CNA este de 6 ani, potrivit Legii audiovizualului.

Mandatele membrilor CNA Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Valentin Jucan vor expira în 2018.

Aceştia au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în anul 2012. Laura Georgescu a fost propusă de Guvern, Viorel Vasile Buda - de Camera Deputaţilor, Florin Gabrea - de preşedintele României, Lorand Turos - de Senat, Monica Gubernat - de Camera Deputaţilor, Răsvan Popescu - de Senat şi Valentin Jucan - de Senat.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri.

Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum şi candidatul pentru postul de supleant şi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanşării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în şedinţă comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici