Senatorul Georgică Severin: Cabliştii ar trebui să difuzeze obligatoriu 5 sau 10 televiziuni HD

Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, vrea ca membrii CNA să menţină în forma actuală principiul "must-carry", prin care cabliştii sunt obligaţi să difuzeze anumite televiziuni, precizând că operatorii de cablu/ DTH ar putea fi obligaţi să difuzeze şi 5 sau 10 posturi HD.

156 afișări
Imaginea articolului Senatorul Georgică Severin: Cabliştii ar trebui să difuzeze obligatoriu 5 sau 10 televiziuni HD

Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Membrii Comisiei pentru cultură şi media din Senat au avut o întâlnire marţi cu Laura Georgescu, preşedintele CNA. Scopul acestei întâlniri a fost o prezentare a activităţii CNA în 2013 şi a planurilor instituţiei pe anul în curs.

În acest context, Laura Georgescu le-a prezentat o investigaţie a Consiliului Concurenţei.

"Am rezolvat (...) o investigaţie realizată de Consiliul Concurenţei pe baza unei sesizări de la doi principali distribuitori de semnal (RCS&RDS şi UPC România, n.r.), ridicată de excepţia DTH-ului, şi acolo s-au ridicat probleme apropo de dubla calitate a distribuitorului de semnal şi a furnizorului de conţinut, cu problema excepţiei DTH-ului, dacă continuăm să o ţinem sau ne veţi sprijini cu o modificare legislativă", a spus Laura Georgescu.

Consiliul Concurenţei a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului în decembrie că a declanşat o investigaţie privind principiul "must-carry", care ar trebui aplicat şi la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, aşa cum este în prezent. Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a susţinut aplicarea principiului "must carry" şi la platformele de satelit, ci doar în cazul operatorilor de cablu, CNA având astfel un punct de vedere diferit de cel al Consiliului Concurenţei.

Pe de altă parte, în şedinţa de marţi a Comisiei de cultură a Senatului, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele acestei Comisii, a spus că "must carry-ul" joacă un rol extrem de însemnat şi, dincolo de ce spun unele voci, el trebuie menţinut.

"Pentru că «must carry-ul» este forma prin care dumneavoastră ca instituţie asiguraţi accesul la informaţie al tuturor cetăţenilor indiferent de furnizorul de semnal. În momentul în care rolul «must carry-ului» va scădea, fie ca număr de canale, fie ca obligativitate de transmitere, vom ajunge la acea situaţie extrem de periculoasă în care pe aceeaşi stradă, în funcţie de furnizorul de semnal la care eşti abonat, vei avea acces la unele informaţii şi la altele nu. Aici, dumneavoastră trebuie să vegheaţi ca să asiguraţi tuturor cetăţenilor posibilitatea de a avea acces la informaţie", i-a spus Laurei Georgescu senatorul Georgică Severin.

El a mai spus că intrarea televiziunilor în pachetul "must carry" nu trebuie să se stabilească în funcţie de conţinutul pe care îl difuzează acestea.

"Cred că intrăm într-o zonă în care vorbim despre controlul conţinutului şi nu este rolul dumneavoastră. «Must carry» trebuie să fie pe nişte criterii extrem de obiective, acceptate de toată lumea, incontestabile. În momentul în care conţinutul ar putea fi un criteriu, intrăm într-o zonă a arbitrariului şi nu vreau să mă gândesc ce scandaluri ar urma", a spus Georgică Severin.

El i-a recomandat, în schimb, Laurei Georgescu ca CNA să îi înveţe pe părinţi cum să folosească în mod corect "controlul parental", să educe părinţii şi să se ocupe mai puţin de educaţia copiilor.

"Toată această problemă a emisiunilor delicate, campaniile făcute de dumneavoastră în şcoli, foarte frumoase altfel (...) Cred că cea mai utilă campanie pe care ar putea să o facă CNA ar fi să-i înveţe pe părinţi cum să folosească controlul parental. Niciodată nu o să reuşim noi să-i facem pe copii să nu se uite la ce vor. Dar, dacă părinţii care au un abonament la cablu, la un DTH (platformă de satelit, n.r.) vor şti să folosească acel cod cu patru cifre şi vor pune şi altceva decât «1,2,3,4» sau patru de zero, şansele ca puştii să aibă acces la canalele pe care părinţii lor nu cred că trebuie să le vadă vor fi mult mai mari. Vă sugerez şi aveţi sprijinul nostru ca să găsim o posibilitate prin care toţi deţinătorii de servicii de distribuţie de semnal, cablişti şi cei cu satelit, să dea pe o foaie separată, cu litere mari, pentru nivelul intelectual al cangurului pitic, modul cum se foloseşte lock-controlul. Cred că asta ar fi elementul cel mai important ca să nu se mai uite copiii. Restul sunt poveşti. Cine vrea să se uite se va uita. Să-i educăm pe părinţi şi mai puţin pe copii", a spus Georgică Severin.

De asemenea, el a spus că i-ar face "o mare plăcere" dacă o autoritate cum este CNA s-ar gândi puţin şi în perspectivă, dacă ar avea "avea o viziune globală", dincolo de sesizările primite în cazul nerespectării legislaţiei audiovizualului de radiodifuzori.

"În general, mă opun cu mult elan tuturor tendinţelor de a îngrădi, de a obliga la ceva şi cred că este o politică bună. Dar există o obligaţie pe care eu aş introduce-o. Aş forţa ca toţi distribuitorii de semnal, cabliştii, să aibă măcar 5 sau 10 programe în High Definition. Este absolut nefiresc ca în 2014 să avem DTH-uri unde nu se transmite niciun canal în HD. Este nefiresc să fie foarte mulţi cetăţeni care nu beneficiază de lucruri care au devenit banale. Explicaţia că o frecvenţă în HD ocupă trei spectre de frecvenţă şi costurile sunt mult mai mari este reală, dar, în acelaşi timp, şi tarifele sunt suficient de mari ca să se poată susţine. În acelaşi timp aş insista şi pe calitatea semnalului transmis în reţelele de cablu şi DTH, cel puţin în DTH sunt unii furnizori care dau un semnal mai rău decât analogicul. Şi acolo ar trebui să interveniţi, pentru că CNA şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor trebuie să vegheze şi la calitatea a ceea ce primesc cetăţenii pentru banii pe care-i plătesc", a spus Georgică Severin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici