Seriale americane cunoscute, interzise pe cele mai importante site-uri chinezeşti

Patru seriale americane foarte cunoscute au fost retrase de pe cele mai importante site-uri chinezeşti, unde erau difuzate în condiţii legale, iar această decizie ar putea să însemne "o supraveghere mai strictă" a conţinuturilor online, a anunţat luni presa centrală chineză.

1110 afișări
Imaginea articolului Seriale americane cunoscute, interzise pe cele mai importante site-uri chinezeşti

Jim Parsons, The Big Bang Theory (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Începând de sâmbătă, serialele "The Big Bang Theory", "The Good Wife", "NCIS" şi "The Practice" nu mai sunt disponibile pe tv.sohu.com şi pe v.qq.com, cele mai populare platforme video online din internetul chinezesc, deşi drepturile de difuzare a acestor show-uri TV "erau achiziţionate în mod legal" de acele site-uri, afirmă Global Times.

Autorităţile chineze exercită o cenzură strictă asupra internetului, presei, cinematografiei şi mai ales a blogurilor, bănuite că ar încuraja vocile disidenţilor, şi elimină orice conţinut suspect să ameninţe "ordinea socială".

Însă, în cazul celor patru seriale americane, foarte populare în rândul internauţilor chinezi şi care conţin puţine elemente sexuale şi politice, este dificil de aflat motivul pentru care difuzarea lor a fost considerată "nepotrivită" de autorităţile din această ţară.

Serialele americane şi cele britanice "obţin un succes tot mai mare în China" şi "aceste programe de import au devenit «un business» înfloritor", afirmă Global Times, care este un cotidian oficial.

Retragerea celor patru seriale americane "ar putea fi semnul că autorităţile vor impune o supraveghere mai strictă a conţinuturilor", afirmă Be Chenggong, un critic de film, citat de aceeaşi publicaţie.

Numeroşi internauţi chinezi şi-au exprimat frustrarea şi stupoarea faţă de această decizie.

Alţii s-au plâns, cu amărăciune, de absenţa unor seriale chinezeşti cu o calitate echivalentă, întrucât majoritatea producţiilor TV autohtone se limitează adeseori la comedii sentimentale lacrimogene şi la seriale de război cu intrigi caricaturale şi sărace în conţinut.

"Dacă aţi produce în China programe de televiziune care nu insultă inteligenţa telespectatorilor, credeţi că aş mai depune atât de multe eforturi pentru a căuta seriale străine?", a ironizat un internaut chinez.

Într-o circulară publicată în ianuarie, autoritatea chineză însărcinată cu cenzura a anunţat că intenţionează să aplice "un sistem strict de aprobare înainte de difuzare" şi a retras deja mai multe conţinuturi de pe internet pe motivul că acestea ar încălca reglementările legale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici